De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

concurrenten hoeven geen concurrenten te zijn

concurrenten hoeven geen concurrenten te zijn

woensdag 30 maart 2011 20:39
Spread the love

Landwijzer is een organisatie die een opleiding tot bioboer organiseert. Zij bieden een 2-jarige cursus aan met theorie en veel praktijk. De praktijk gaat door op bestaande biobedrijven. Men beschouwt boeren en tuinders als ervaringsdeskundigen en dus de ideale leermeesters. Ons bedrijf heeft al een paar keer als stagebedrijf gefungeerd. Sommige collega’s willen hier absoluut niet van weten. “Ge leidt hiermee uw toekomstige concurrenten op!” beweren ze.

Van 2005 tot 2007 liep Koen stage op de Natlandhoeve. Eenmaal afgestudeerd was hij een boer zonder grond. Om dat probleem op te lossen vroeg hij of hij een plaatsje in mijn teeltrotatie kreeg. Wij telen geen aardappelen en dat was juist wat Koen wilde doen. Nu zet Koen jaarlijks een stukje aardappelen op mijn grond. Aardappelen die wij nadien ook aanbieden aan onze klanten. Vandaag is er een nieuwe stap gezet. Op een perceel lichte, zanderige grond heeft Koen vroege aardappelen geplant.

Koen werkt ook halftijds voor Alverberg. Alverberg is een boerderij met een breed scala zorgfuncties. Met een beperkt budget bouwt men de boerderij stelselmatig  uit. Sinds meerdere jaren verkopen wij naast het vlees van onze runderen ook varkensvlees van René Verachtert uit Geel. Sinds kort begeleidt René de mensen van Alverberg bij het kweken van biovarkentjes. Sinds kort kan ik mijn klanten echte Limburgse biovarkentjes aanbieden. Echt Limburgs, want het gros van hun voedsel wordt op Limburgse gronden gekweekt.

Het geeft een goed gevoel dat al ons werk tijdens de opleiding tot een meerwaarde voor ons beiden kan leiden. En ja, ik ben er best fier op.

take down
the paywall
steun ons nu!