De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Complottheorie of facts over Corona

zaterdag 21 maart 2020 15:09
Spread the love

Tegenwoordig – en dat is eigenlijk begonnen na 09/11 – mag je niet meer met goed fatsoen denken en zeker niet praten of schrijven over zaken die vraagtekens bij je oproepen over zaken in de wereld. Dan word je meteen in de hoek gezet – en voor het leven voorzien van een stempel – als doemdenker of complottheorie samenzweerder. Alsof het al niet erg genoeg is in de wereld. 

 

Zo gebeurde het laatst ook bij de uitbraak in China met het Coronavirus. In een eerder artikel op een andere site heb ik al het een en het ander neergepend over de ins- en outs van dit virus.
De Volkskrant van 2 februari kwam met een artikel over een wetenschappelijke publicatie waarin werd ‘aangetoond’ dat het Wuhanvirus vier stukjes zou hebben van het virus dat aids zou kunnen veroorzaken. Volgens de wetenschappers zou dit niet kunnen, alleen als onderzoekers het virus hadden versleuteld. Het virus zou gestolen zijn uit een Canadees laboratorium, echter later heeft men – natuurlijk nadat Facebook het label ‘nepnieuws’ erop had geplakt – teruggetrokken. Op dat moment komen psychologen om de hoek kijken, vanuit hun dure bureaus, en weten onmiddellijk te melden dat de personen die het gemeld hebben, complotdenkers zijn. Ze zeggen nog net niet dat die mensen psychische hulp nodig hebben. 

 

Andere kant van het verhaal
Nu heb ik de gewoonte om als er een verhaal wat uit de categorie doemdenken aka complottheorie op mijn bord terecht komt, eens te bekijken en mijn gedachten over het artikel op een rijtje te zetten. Dat heb ik ook met 09/11 gedaan, waar ik nog steeds mijn vraagtekens bij een aantal zaken zet. Het is gewoon het verhaal van de andere kant bekijken.
Zo dus ook bij de uitbraak van dit virus. Opvallend is dat het SARS virus in 2002 ook in China is begonnen, waarna het virus zich verspreidde over de wereld. Nu weer het Wuhanvirus ofwel 2019-nCoV.

 

Waar komt dat Wuhanvirus nu vandaan? Volgens wetenschappers zou het 2019-nCoV afkomstig zijn van de vleermuis en wel van een familielid van de Hoefijzerneus-familie. Nu is het zo dat heel vaak virussen voorkomen in een vleermuis, maar dat komt door het feit dat er zoveel vleermuizen zijn. Overigens zijn het vrij sociale dieren die in groepen leven, soms wel duizenden tot miljoenen bij elkaar, waardoor de overdracht van virussen redelijk eenvoudig is.
In China wordt het dier redelijk vaak gegeten, het is een lokale lekkernij, echter ten tijden van de uitbraak hielden de vleermuizen een winterslaap en zijn niet aangetroffen op de markt in Wuhan, volgens kenners. Dus dan zegt men er onmiddellijk bij dat de uitbraak via een ander dier heeft moeten lopen, echter weer andere wetenschappers zeggen dat het niet via de slang kan, want het virus stapt hierbij niet over. Dus hier hebben we al vraag 1: waar komt het 2019-nCoV vandaan?  

 

Laboratorium
Nu zijn er twee soorten onderzoek in het laboratorium: nl. kan men met het virus iets anders  ontwikkelen (ontwikkelingsonderzoek) en aan de andere kant in andere laboratorium wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke besmettingswijze en -weg (besmettingsonderzoek).
Om met de laatste te beginnen: er is ondertussen al veel onderzoek gedaan naar het Wuhanvirus, zoals op de site van James Lyons-Weiler, PhD – 1/30/2020 staat te lezen. Deze onderzoeker meldt op de site: “ … In tegenstelling tot andere gerelateerde coronavirussen heeft het 2019-nCoV-virus een unieke sequentie van ongeveer 1.378 bp (nucleotide basenparen) die niet wordt gevonden in gerelateerde coronavirussen …
Hay, nu wordt ineens gezegd dat er verschillen zijn aangetoond tussen dit virus en andere coronavirussen, vreemd toch? James Lyons-Weiler gaat in zijn artikel het verhaal uitleggen en komt met vier mogelijkheden: 1. Een natuurlijk coronavirus gerelateerd aan vleermuis coronavirussen, geen recombinant virus (waarschijnlijk niet juiste hypothese); 2. Een gerecombineerd virus dat van nature een SARS-achtig spike-eiwit in het N-uiteinde (3′-uiteinde) van het virale genoom oppikte (Speculatieve hypothese. Onwaarschijnlijk); 3. Een gerecombineerd virus gemaakt in een laboratorium met het doel een biowapen te maken (Gerucht, echter er staat nog meer in het artikel); 4. Een gerecombineerd virus dat in een laboratorium is gemaakt om een vaccin te maken (Waarschijnlijk).
Volgens deze onderzoeker zou de ontwikkeling van een vaccin het meest waarschijnlijke zijn: “ … Het beschikbare bewijs ondersteunt het sterkst dat het 2019-NCoV-virus een vaccinstam van coronavirus is, hetzij per ongeluk vrijgekomen uit een laboratorium ongeval, misschien een laboratoriumonderzoeker die tijdens het uitvoeren van dierproeven met het virus werd besmet, of dat de Chinezen klinische studies van een Coronavirus uitvoerden vaccin bij mensen … “ 

 

Nu wil het geval dat in de buurt van de vismarkt in Wuhan ook een laboratorium aanwezig is, wat onderzoek deed naar Coronavirussen. En nu drukt u mij natuurlijk weer in het verdomhoekje van complottheorie denkers, maar het is gewoon optellen van 1 + 1 = 2. Daarbij moet nog twee dingen opgemerkt worden, nl ten eerste dat de Universiteit Utrecht vraagtekens heeft gezet bij de officiële bevestiging van de eerste patiënt in december. Mede gezien dat deze eerste patiënt geen aantoonbare link had met de dieren- en vismarkt in Wuhan, is voor de Utrechtse onderzoekers een sterke aanwijzing dat de besmetting van mensen al eerder is begonnen, misschien wel in oktober of november; en ten tweede is het opvallend dat de Chinese overheid er alles aandoet om het vuur van de besmetting te verminderen en bijna een directe aanval op de vrije pers in het westen uitvoerde. Zelfs een ambassadeur komt voor de nationale tv aangeven dat men niet blij is met cartoons van de pers. 

 

Los van de bovenstaande feiten, zijn er nog vele artikelen te vinden, zelfs in officiële wetenschappelijke bladen over het onderzoek van Coronavirussen in verschillende laboratoria in de wereld. Zoals het artikel “ Discovery of Novel Bat Coronaviruses in South China That Use the Same Receptor as Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus: in de Journal of Virology van juli 2018. 

 

© KhamakarPress / 05.02.2020

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!