De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Communicatie komt langzaam weer op gang

Communicatie komt langzaam weer op gang

zondag 10 september 2017 23:19
Spread the loveThis file was a candidate in Picture of the Year 2006.
This is a featured picture on Wikimedia Commons (Featured pictures) and is considered one of the finest images.

La Romana, 10 September 2017

Communicatie begint een beetje op gang te komen op de door de Orkaan Irma overvallen eilanden van het Caraïbisch gebied. Er werden vandaag, zaterdag vijf doden gemeld vanuit de Britse Maagdeneilanden en daarmee komt het totaal aantal op 25 te staan. Maar er komt nog een storm aan, Jose. Die kan al op zaterdag middag de Maagdeneilanden treffen.

Het ligt in de verwachting dat de nieuwe Orkaan niet zo veel schade zal veroorzaken als zijn voorganger Irma, die een spoor van vernielingen achterliet. Het herstel van die vernielingen kan wel eens echt jaren gaan duren. Op sommige eilanden is 90% van de infrastructuur, gebouwen, woningen, wegen en diensten totaal vernietigd. Maar de opkomende storm heeft een nieuw probleem veroorzaakt. De hulpverlenende activiteiten worden uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd in afwachting van Jose.

Daardoor zullen duizenden mensen verstoken blijven van de hulp die ze juist nu zo hard nodig hebben. En de officiële dodencijfers zullen naar verwachting nog hoger uitvallen als de werkelijke omvang van de schade bekend wordt.

Bewoners en bezoekers van St Maarten en St. Barthélemy kunnen door de stormen de eilanden niet verlaten. Velen hebben drinkwater en voedsel nodig maar wegen zijn nog onbegaanbaar en veel van de gebieden hebben nog steeds geen stroom.
Het kan nog dagen duren voordat de hulpverleners de volle omvang van de benodigde hulp kunnen inschatten

Jose houdt niet alleen het werk dat al gedaan wordt tegen maar over een paar dagen moet de hele hulpverlening weer opnieuw op gang komen
Langs de hele keten van Caraïbische eilanden zijn hulpverleners hard aan het werk om een bevolking vrijwel zonder bezittingen van het hoognodige te voorzien.

Zaterdagochtend werd het beetje goede nieuws bekend, de zwaarst getroffen eilanden, Antigua en Barbuda zouden door Jose zo goed als niet geraakt worden.
De Maagdeneilanden van de Verenigde Staten en van Groot Brittannië, en ook Antigua, hebben hun Orkaanwaarschuwing inmiddels laten vallen er geldt nu een waarschuwing voor een Tropische Storm. Barbuda en Anguilla hebben vanmiddag het niveau als lager ingeschaald.

St. Maarten en St. Barthélemy zijn ook naar een lager waarschuwingsniveau gegaan maar het Nationale Orkaancentrum van de Verenigde Staten (NHC) verwacht nog steeds acht tot zestien centimeter neerslag voor het hele gebied.
De schade die werd veroorzaakt door Irma kan nog niet volledig worden ingeschat maar de vroege prognoses zien er niet hoopgevend uit. De eilanden St. Maarten en St. Barthélemy, zijn voor ongeveer 80 tot 90% verwoest en voor Antigua, Barbuda en Anguilla, zijn de schattingen hetzelfde.

Op het eiland St. Barthélemy, waar overigens maar weinig nieuws vandaan komt, kwam toch een sprankje hoop door de wolken op zaterdag.
De samenwerking en het saamhorigheidsgevoel is geweldig, mensen die elkaar niet kennen, bewoners en toeristen, helpen elkaar gewoon waar nodig. Dat geeft te denken.

In Cuba heeft Irma ook veel schade veroorzaakt, vooral vrijdag nacht toen het oog van de storm het centrale deel van het eiland raakte. Het is een gebied waar hotels gevestigd zijn, maar de autoriteiten hebben nog geen inschattingen gemaakt over de schade.
De schade aan deze hotels, maar ook de schade aan landbouwproductie en de wederopbouw zal dit land enorm veel geld gaan kosten, geld dat er niet is.
Inwoners werden zaterdag wakker om vernielde huizen te zien, afgerukte daken van inkoop centra. Maar vroege inschattingen geven aan dat de schade toch minder ingrijpend is als op andere eilanden in het gebied.

Guadeloupe, dat niet door Irma werd bezocht, is een startpunt geworden voor hulpactiviteiten, met honderden, meest Franse hulpverleners die het gebruiken als een kruispunt.
De Franse hulpprogramma’s lijken meer op een hink-stap-sprong operatie en staan op dit moment helemaal stil maar de hulp aan de bewoners van de Britse Maagdeneilanden moet nog op gang komen.

Gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt en de overgroeide, groene heuvels zijn niet meer dan velden met boomstompen. Wegen zijn weggespoeld, mensen zijn voedsel en water aan het verzamelen in winkels en supermarkten op een aantal van de eilanden.

Volgens Gus Japsert, gouverneur van de Britse Maagdeneilanden vallen er vijf doden te betreuren. Hij heeft er op aangedrongen de dreiging van de komende storm serieus te nemen. De Britse regering heeft 20 ton goederen naar de eilanden gestuurd, inclusief noodschuilplaatsen en zonnelampen. Het schip van de Britse Marine dat de goederen overbrengt, is al op de eilanden aangekomen.
Op de Maagdeneilanden van de Verenigde Staten zijn vier doden gemeld, maar communicatie is nog steeds niet hersteld daar. Er worden dan ook meer slachtoffers verwacht. De bewoners vrezen vergeten te worden nu Irma in de staat Florida huishoudt.

Het aantal evacués door de Orkaan Irma is in de Dominicaanse Republiek toegenomen tot 24076, waarvan 10701 in officiële opvangcentra, de overigen bij familie, vrienden en natuurlijk bij buren. Er zijn nog 17 dorpen geheel afgesneden van de buitenwereld door weggevaagde wegen en ingestorte bruggen. Voor de meesten van de 32 provincies in het land geld een waarschuwingsniveau dat wat lager ligt dan een paar dagen geleden.

Er wordt gewaarschuwd voor plotseling optredende regenbuien, overstromingen van de overvolle rivieren en langer durende buien en watersport aan de kust en in rivieren is verboden.

Vaartuigen mogen niet uitvaren. Er zijn tot op dit moment geen dodelijke slachtoffers gemeld, maar als op ander plaatsen in het Caraïbische gebied, dat kan ieder moment veranderen.

take down
the paywall
steun ons nu!