De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

baas over eigen buik
Door Bert Verhoeff / Anefo

Coldplay in Brussel: Amnesty International sensibiliseert concertgangers over abortusrechten

Coldplay treedt op 5, 6, 8 en 9 augustus op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Activisten van Amnesty International zullen ook aanwezig zijn, om voor de start van elk concert actie te voeren voor de bescherming van abortusrechten in de Verenigde Staten.

vrijdag 5 augustus 2022 14:38
Spread the love

 

Coldplay staat naast de vele hits vooral bekend om zijn passie voor liefdadigheid. Deze betrokkenheid is ook duidelijk aanwezig in hun huidige tournee. De Britse band geeft voor de aanvang van elk concert ruimte aan verschillende organisaties, om hun fans bewust te maken over verschillende maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan.

Activisten van Amnesty International zullen aanwezig zijn om concertgangers te informeren over abortusrechten en waarom het zo belangrijk is dit mensenrecht wereldwijd te beschermen. Wie mee wil actievoeren kan de online petitie ondertekenen, die de gouverneurs van de Amerikaanse staten oproepen om het recht op abortus in hun staat veilig te stellen.

Abortusrechten ernstig bedreigd in de VS

Op 24 juni, met de omverwerping van Roe v. Wade, besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof om de federale bescherming van het recht op abortus te beëindigen. De beslissing ondermijnt de mensenrechten van miljoenen mensen in de VS. Meisjes, vrouwen en mensen die zwanger kunnen worden gaan een toekomst tegemoet waarin ze niet langer in staat zijn een aantal zeer persoonlijke keuzes te maken over hun lichaam, hun toekomst en het welzijn van hun gezin.

Door deze beslissing van het Hooggerechtshof is het nu aan elk van de 50 staten van de VS om het recht op abortus te reguleren. Abortus is in iets meer dan de helft van de staten (26) van de Verenigde Staten volledig of bijna volledig verboden. Andere staten zullen mogelijk verdere beperkingen invoeren.

“Het omverwerpen van Roe v. Wade heeft gevolgen die tot ver buiten de VS reiken. Het is een negatief precedent dat riskeert om de recente vooruitgang op vlak van seksuele en reproductieve rechten in gevaar te brengen. En daarmee ook de gezondheid en het leven van miljoenen mensen die zwanger kunnen worden”, aldus Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

“Het is essentieel dat we op grote schaal mobiliseren om het recht op toegang tot abortus te beschermen. Abortus is een mensenrecht en moet legaal, veilig en toegankelijk zijn voor iedereen die er één nodig heeft.”

Achtergrond

Een abortus is een medische ingreep die een zwangerschap beëindigt. Het is een medische basisbehoefte voor miljoenen vrouwen, meisjes en anderen die zwanger kunnen worden. Elk jaar eindigt naar schatting een op de vier zwangerschappen met een abortus.

Hoewel de behoefte aan abortus dus algemeen is, is de toegang tot veilige en legale abortus lang niet altijd verzekerd voor wie er een nodig heeft.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont 40 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd wereldwijd in landen met zeer restrictieve abortuswetgeving of waar abortus legaal maar noch beschikbaar noch toegankelijk is. Wanneer regeringen de toegang tot abortus beperken, zijn mensen gedwongen hun toevlucht te nemen tot clandestiene, onveilige abortus. Dit treft vooral degenen die het zich niet kunnen veroorloven om te reizen of privézorg te zoeken.

In de meeste West-Europese landen is abortus onder voorwaarden legaal en in de praktijk verkrijgbaar. Sommige Europese landen zoals Polen hebben een strengere abortuswetgeving.

 

Lees hier de fundamentele feiten over abortus.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!