De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

COC: “Digitale middelen mogen ons onderwijs niet bepalen”
Opinie - COC

COC: “Digitale middelen mogen ons onderwijs niet bepalen”

Op haar congres van 13 en 14 oktober keurde de Christelijke Onderwijscentrale (COC) tien krachtlijnen goed rond het thema duurzaam, doordacht en democratisch digitaliseren. “Personeelsleden in het onderwijs staan open voor digitale middelen, maar die mogen ons onderwijs niet bepalen. Die verantwoordelijkheid ligt nog altijd bij de autonome professional die de leraar moet zijn en blijven”, zegt Koen Van Kerkhoven.

dinsdag 17 oktober 2023 22:20
Spread the love

 

COC is van mening dat de digitalisering al heel lang aanwezig is het onderwijs, maar nu wel wat prominenter dan voor COVID-19. “Vijf jaar geleden bogen we ons tijdens ons congres – ‘Geef ons beroep terug!’ – over de uitdagingen voor onderwijspersoneel in een diverse kennissamenleving. De krijtlijnen van toen, gelden nu nog altijd, maar in de voorbije vijf jaar zijn onze kennissamenleving en de taak van onderwijs daarin fundamenteel verder geëvolueerd. Digitalisering speelt daarin een cruciale rol. De altijd maar verdergaande en verregaande digitalisering van het onderwijs heeft een diepgaande impact op ons onderwijs én op de invulling van de functie van het onderwijspersoneel,” aldus Koen Van Kerkhoven. “We vinden het hoog tijd om daar een fundamenteel maatschappelijk debat over te organiseren en wij zijn niet de enigen.”

COC keurde op haar congres tien krachtlijnen goed (zie bijlage), waarvan één specifiek over artificiële intelligentie. “Vormend onderwijs staat bij ons nog altijd op de eerste plaats. Digitalisering moet daaraan bijdragen en mag dat zeker niet in de weg staan. Fysieke menselijke interactie is daarbij onmisbaar. Leraren wíllen digitale middelen gebruiken als ze daar zelf achter staan, er de juiste uitrusting voor hebben én de juiste opleiding.” Artificiële intelligentie heeft volgens COC ook een plek in onderwijs, maar alleen maar onder het strikte ‘human in command’-principe.

COC wil met haar 4D-congres en de goedgekeurde krachtlijnen haar steentje bijdragen aan het debat over digitalisering in het onderwijs dat zij dringend en noodzakelijk vindt.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!