De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Climaxi lanceert tv-sociaal met primeur: Manke milieuvergunningen voor Antwerpse Haven

Climaxi lanceert tv-sociaal met primeur: Manke milieuvergunningen voor Antwerpse Haven

donderdag 25 februari 2021 19:11
Spread the love

 

Vzw Climaxi start morgen, vrijdag 26 februari, een reeks programma’s rond sociale ecologie en klimaat. De sociale klimaatbeweging wil daarmee de discussie rond dit thema opnieuw op gang trekken. In een eerste uitzending analyseert de beweging de Antwerpse Haven. Ze komt daarbij tot de vaststelling dat het vergunningenbeleid er mank loopt: de wettelijk voorziene adviezen worden niet aangeleverd en de inspectie loopt mank.

Climaxi kreeg van de Vlaamse Overheid een subsidie om zijn socio-culturele werking corona-proof te ontwikkelen. Gezien de vereniging ervaring heeft met het maken van documentaires en daar zelfs al prijzen mee wegkaapte (Persprijs Duurzame Ontwikkeling 2014) koos men voor het ontwikkelen van TV-Sociaal, een ecologische en sociale kijk op het nieuws.

In de eerste uitzending maakten de initiatiefnemers plaats voor het verhaal van de Antwerpse haven: “We gaan op zoek naar vragen over het milieubeleid in de haven en komen tot de vaststelling dat een aantal overheidsagentschappen quasi nooit advies geven bij vergunningen. Dat lijkt een procedurekwestie, maar het betekent veel meer dan dat: als specialisten geen advies geven, dan kan de overheid die de vergunning verleent ook geen rekening houden met de gevolgen en risico’s van de chemische bedrijven in de haven. Dan is er geen goede preventie en geen deftig milieubeleid. Het gaat hier niet over een blikje olie maar over duizenden ton gevaarlijke stoffen in de nabijheid van bevolkingskernen en natuurgebied.” zegt Katrin Van den Troost.

Verder gaat Climaxi in op plastic-nurdles, het Project One van Ineos of samenwerking tussen de klimaatbeweging en de vakbonden. De makers brengen buiten hun eigen reportage ook cultuur: we interviewen Dirk Geldof over zijn nieuwste boek over risicosamenlevingen, laten Peter Holvoet-Hanssen voorlezen uit zijn dichtbundel ‘Wolkendragers’ en sluiten af met een concert van Marcelo Moncada.

 

De uitzendingen kan je bekijken via de website van Climaxi (https://www.climaxi.be/agenda/tv-sociaal), Facebook, YouTube en Vimeo.

 

Programma:

26/02: Antwerpen en zijn Haven: kiezen tussen duurzaamheid en greenwashing

26/03: Leuven: Parkveld blijft groen of dan toch grotendeels

30/04: Z.O.-Vlaanderen: bos en water soms met een kater

14/05: Oostende/Nieuwpoort: kustvisserij bedreigd door mosselen, zalmkwekerij en diepvriesschepen

28/05: Gent: Boeren op de schop tussen inkomen en natuur

 

Telkens om 20 uur. De uitzendingen blijven nadien online staan.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!