De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ÇIĞDEM ASLAN & TAHIR PALALI ★ TELLI TURNALAR

ÇIĞDEM ASLAN & TAHIR PALALI ★ TELLI TURNALAR

maandag 9 maart 2020 14:55
Spread the love

ÇIĞDEM ASLAN & TAHIR PALALI

Een belangrijk onderdeel van het alevitisme komt tot uiting in de alevitische poëzie en liederen. Dichters, zangers en muzikanten worden bij de alevieten sterk gewaardeerd en volksmuziek is er bijzonder populair. Er zijn veel volksdichters en volkszangers, die met
hun poëzie, literatuur, zang en muziek een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de alevitische cultuur. Deze komt het best tot uiting in de cem-ceremoniën. Deze bijeenkomsten bestaan uit muziek, zang (deyiş) en dans (semah) waaraan zowel mannen als vrouwen deelnemen. Tijdens deze rituelen speelt de ‘Zakir’ de saz en zingt hij eeuwenoude populaire spirituele liederen (nefes).  Tijdens deze concertavond brengt het bağlama festival een stukje Alevitische cultuur naar Gent.

Çiğdem Aslan (zang & percussie) & Tahir Palalı (tembur, kopuz & zang) stonden in 2018 al eens op het podium van De Centrale met het programma ‘Mystic Music of the Alevi’.

TELLI TURNALAR

Anatolische volksmuziek op de wijze van de aşıks, de Alevietische troubadours

Telli Turnalar bestaat uit vier jonge instrumentalisten met verschillende achtergronden.
Gülay Hacer, Cangül Kanat, Eléonore Fourniau en Petra Nachmanova hebben elkaar gevonden rond een gemeenschappelijke passie: de Anatolische volksmuziek en de baglama.
De naam van de groep verwijst naar de Anatolische kraanvogel en symboliseert als het ware de migratie en de blijvende hoop om ooit naar huis terug te keren. Ze brengen deze en andere tijdloze thema’s van de Anatolische muziekcultuur via zang, percussie en natuurlijk de baglama, het meest emblematische instrument van de Anatolische cultuur.  De toevoeging van de draailier of hurdy gurdy maakt de muzikale ervaring extra interessant.

Eléonore Fourniau – hurdy gurdy, draailier en zang
Petra Nachmanova – saz en zang
Gülay Hacer – zang en percussie
Cangül Kanat – saz en zang

PRAKTISCH

zondag 29 maart 2020

20:00 Çiğdem Aslan & Tahir Palalı
21:30 Telli Turnalar

Tickets: € 16 (vvk) | € 19
UITPAS: € 13 (vvk) | € 16
UITPAS kansentarief: € 3,80

Festivalpas 3 concertavonden = € 30

Workshops = apart in te schrijven via attila.bakiroglu@gent.be

Link: https://decentrale.be/nl/agenda/muziek/Cigdem-aslan-en-tahir-palali-telli-turnalar

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!