De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Chinees embargo op zeldzame aardmetalen voedt nieuwe beursbubbel’
China, Embargo, Zeldzame aardmetalen -

‘Chinees embargo op zeldzame aardmetalen voedt nieuwe beursbubbel’

maandag 25 oktober 2010 11:49
Spread the love

Nu China de export van zeldzame aardmetalen naar de VS en Europa heeft stopgezet en de eerste Duitse bedrijven zonder zitten, dreigt een nieuwe bubbel, schrijft de Financial Times. De aandelenprijzen van kleine beursgenoteerde mijnbedrijven zijn sinds de bekendmaking van het onofficiële embargo geëxplodeerd. Kaiser Bottom-Fish Online, een onderzoeksbureau, berekende dat de aandelenprijzen zijn vertwaalfvoudigd sinds eind 2008 en dat ze enkel in de voorbije maand 35% hoger gingen. Volgens specialist John Kaiser dreigt dit te escaleren in een bubbel die vergelijkbaar is met de dotcombubbel van einde vorige eeuw en de uraniumbubbel van 2006 – 2008.

Zes kleine mijnbedrijven in de VS, Canada en Australië hebben nu een gecombineerde marktkapitalisatie van 5 miljard euro, terwijl een aantal onder hen niet eens actief zijn. Aandelen van een ander bedrijf, Rare Element Resources, dat noteert op de NYSE en twee voltijdse werknemers in dienst heeft, zijn sinds januari met 300% gestegen, waarvan 135% in september alleen.

Zeldzame aardmetalen worden in kleine hoeveelheden gebruikt, maar zijn van essentieel belang in de productie van tal van elektronische producten, waaronder computers en computerschermen, DVD-spelers, krachtige batterijen, hybride auto’s, semiconductoren, gsm’s, windturbines en elektromotoren. Vanwege het toenemende belang van milieutechnologieën verwachten landen als Japan, de VS, maar ook Duitsland, een steeds groeiende vraag naar zeldzame aardmetalen.

Vorige maand al waarschuwden verschillende analysten voor een escalatie van het probleem met zeldzame aardmetalen. China, is verantwoordelijk voor 97% van het wereldverbruik. Dat is niet het gevolg van een natuurlijk monopolie (het heeft slechts een derde van ‘s werelds reserves), maar omdat de prijzen die het land voor deze metalen rekent zo laag zijn dat de concurrentie in andere landen er de brui aan heeft gegeven.

Duitsland werd vorige week het eerste slachtoffer van het onofficiële Chinese embargo op de uitvoer van zeldzame aardmetalen: een aantal bedrijven in Duitsland zit door zijn voorraad zeldzame aardmetalen heen. Er zit voorlopig niets anders op dan de productie te beperken. Vooral bedrijven die actief zijn in de automotive sector en de fabrikanten van offshore windturbines worden geraakt. (Grafiek: De Kritische Belegger)

Bron : Express.be en Financial Times

take down
the paywall
steun ons nu!