De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘China steekt tot 100 miljard dollar in het EFSF’
China, EFSF, Bijdrage, Garanties, Politieke voorwaarden -

‘China steekt tot 100 miljard dollar in het EFSF’

vrijdag 28 oktober 2011 16:59
Spread the love

China wil tot 100 miljard dollar investeren in het Europese noodfonds EFSF, al hangt de omvang van de investering af van de garanties die de Europeanen bereid zijn te geven. Dat schrijft de Financial Times (betaalde toegang).

‘Het is in ons belang om Europa te helpen, want het is onze belangrijkste handelspartner, maar de vraag is hoe we zo’n beslissing aan onze bevolking meedelen,’ zegt Li Daokui, een lid van het comité dat de strategie van de Chinese centrale bank bepaalt.

Het is niet onmogelijk dat China ook andere toegevingen eist zoals het stopzetten van de kritiek op zijn muntpolitiek. Volgens sommige landen wordt de Chinese munt renminbi kunstmatig laag gehouden om de export te ondersteunen.

Klaus Regling, die het EFSF leidt, is ondertussen in Beijing gearriveerd voor onderhandelingen met de Chinese leiders. Ook de Franse president Nicolas Sarkzoy had ondertussen al telefonisch contact over de zaak met zijn ambtsgenoot Hu Jintao.

China beschikt over omgerekend 3.200 miljard dollar in buitenlandse valuta, waarvan naar schatting een kwart in euros wordt aangehouden. Volgens de Financial Times zouden de Chinezen bereid zijn een investering van 50 tot 100 miljard dollar in het EFSF te doen.

Niet iedereen in Europa zit te wachten op Chinees geld. Hans-Peter Keitel, de voorzitter van de vereniging van Duitse industriëlen, vreest dat er te veel ‘politieke voorwaarden’ aan zo’n investering verbonden zullen zijn. Het lot van de euro zou dan ook gedeeltelijk in handen komen van een niet-eurozone natie.

Bron : Financial Times / Express.be

Wat met de MENSENRECHTEN ?  Wat met de DEMOCRATIE  ? 

Hoe gaat de USA reageren ? En hun eigen volk ?

Wat is jou mening hierover ?  

Luc Schrijvers

take down
the paywall
steun ons nu!