De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Charles Darwin

Charles Darwin

zaterdag 1 juli 2017 15:55
Spread the love

“Vrouwen hebben minder ambitie dan mannen.”

Dat is de waarheid, althans “tot nader order”.

“Tot nader order” is natuurlijk relatief. Hoe lang is dat nog “tot nader order”?

Tot nu.

De ambitie is immers nooit een ambitie om de ambitie, de ambitie heeft altijd betrekking op.

Zo is de ambitie van de vrouw om een goede vrouw te zijn.

De ambitie van de vrouw is om een goede partner te zijn, de ambitie van de vrouw is om een goede dochter te zijn, de ambitie van de vrouw is om een goede moeder te zijn.

Begrijp me niet verkeerd, dat is een statistische stelling!

Deze stelling gaat niet op voor alle vrouwen, maar voor vrouwen in het algemeen. Een statistische uitspraak zegt niets over individuen. Uiteraard zijn er carrièrevrouwen, vrouwen voor wie alles moet wijken om de hoogste top te kunnen bereiken. Ik spreek ook geen moreel oordeel uit over die vrouwen. Hun ambitie is hun gegund, net zoals de ambitie van hun ‘soort’genoten. Hun ambitie is misschien niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Om een goede partner te zijn zal de vrouw al eens vlugger besluiten vier vijfde te gaan werken ten einde haar tien vijfde dagtaak rond te krijgen. Om een goede dochter te zijn zal de vrouw misschien eerder dan de man zorgverlof overwegen. Om een goede moeder te zijn zal de vrouw geneigd zijn een snipperdag op te offeren om haar zieke kind wat extra te verwennen.

Let wel, dat is andermaal een statistische stelling. God verhoede het me om de vrouw te veroordelen die haar zieke kind bij de oma dropt vooraleer ze zich naar het werk rept. Het gaat hier om de gemiddelde vrouw.

Met andere woorden, de gemiddelde vrouw brandt van ambitie. De ambitie van de vrouw is een vuur met de allures van een bosbrand in Portugal waarbij de ambitie van de man gereduceerd wordt tot het vlammetje van een lucifer waarmee men een stuk krantenpapier in de fik steekt.

Oh ja, Charles Darwin.

“I have always thought that Darwin was wrong: his theory does not account for all the variety of species.”

Ludwig Wittgenstein.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!