De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Cerrado in Oostenrijk

Cerrado in Oostenrijk

zaterdag 20 augustus 2011 19:27
Spread the love

Een slotdocument is voor zo’n internationale hoogmissen uiteraard belangrijk, maar de wandelgangen, de pintgesprekken, de open fora, etc. zijn minstens even wezenlijk. Zo niet, wezenlijker of op zijn minst: concreter. Neem nu de niet-geplande bijeenkomst van Voedselteams met allerlei gelijkaardige organisaties uit Italië, Spanje, Kroatië, Slovenië, Frankrijk. Vanuit deze synergie komt vast een internationaal vervolg. Ter versterking van de veelsoortige korteketensystemen.

Of neem nu het zichtbaar maken van de Cerrado, de Braziliaanse savanne. In een workshop blijkt een studente ‘internationale politiek’ uit Wenen geïnteresseerd te zijn om de Cerrado aan de universiteit op de kaart te zetten. Ze denkt er nu serieus aan om de permanente Cerradotentoonstelling (zie: www.wervel.be/cerrado ) naar Wenen te laten overkomen. Een interessante link zou kunnen zijn om een Braziliaanse milieuactiviste, die momenteel in Oostenrijk doctoreert, uit te nodigen. Zij is één van de gangmakers om deze savanne-met-de-hoogste-biodiversiteit-ter-wereld in de picture te brengen. Het is de hoogste tijd, want de Cerrado wordt momenteel drie maal sneller vernietigd dan het Amazonegebied: voor soja (veevoer en biodiesel), eucalyptus (papierpulp en in de toekomst GGO-eucalyptus voor ethanol) en suikerriet voor hoe langer hoe meer ethanol.

Terwijl we hier rond samen komen en afspraken maken, komt de petitie-actie van Avaaz binnen: www.avaaz.org/en/save_the_amazon . Zij willen binnen enkele weken 1 miljoen handtekeningen verzamelen om het Amazonegebied en de Cerrado te beschermen. Beide ecosystemen worden meer dan ooit bedreigd, omdat het Braziliaanse parlement de ‘codigo florestal’ wil uithollen. De petitie is gericht aan president Dilma Roussseff. Het is aan haar om haar veto aan deze vernietigingswet te geven.

De Weense studente is erg geïnteresseerd in wat in Brazilië gebeurt, omdat zij vooral de inheemse volkeren van Frans-Guyana opvolgt. Hun rechten worden ernstig geschonden, terwijl het land een overzees departement van Frankrijk is. Europees grondgebied dus met euro en al ! Zij wil linken leggen tussen de bescherming van het Amazonegebied in Brazilië en in Frans-Guyana. Het feit dat dit ‘Europees’ grondgebied is met voor ons ongekende inheemse volkeren, lijkt inderdaad een onverwachte inrijpoort.

Luc Vankrunkelsven

take down
the paywall
steun ons nu!