De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

bron: screenshot [gecensureeRT]

Censuur waar je het niet verwacht: Mozilla Firefox internetbrowser

zaterdag 9 september 2023 21:46
Spread the love

Ik wou al langer graag een uitgebreid en samenvattend stuk wijden aan de verschillende manieren waarop de censuur van RT.com (én RT-frans, én RT-duits, én RT-arabisch, én RT-spaans…) kan omzeild worden. Maar als je voor al deze talen nog verder onderscheid gaat maken tussen “lezen”, “bekijken”, “satellietontvangst”, “podcasts”, “beluisteren”,  “Iphone-app”, “Android-app”… dan begint dit project de proporties van een boek aan te nemen, en groeit het mij eigenlijk boven het hoofd. Dus dat zal er nooit van komen.

Daarom dat ik mij hier en nu uitsluitend ga beperken tot een niche in dit hele verhaal: censuur van plugins in en door internetbrowser Mozilla Firefox ongedaan maken. Later zal ik waarschijnlijk nog een stuk wijden aan een andere niche: “de app” van RT.

Firefox van Mozilla wordt in de markt gezet als een browser die begaan is met jouw en mijn privacy. Van Google (Chrome browser) en Microsoft (Edge browser) is het geen geheim dat jijzelf het product bent dat vermarkt moet worden en dat de browserproducenten er alles aan doen om zoveel mogelijk van je persoonlijke data en surfgedrag te registreren en bij te houden. Firefox is daarin terughoudender en positioneert zich als een privacy-gericht buitenbeentje op de browsermarkt. Het aandeel van Firefox in de totale browsermarkt is echter marginaal. Op mijn werkplaats biedt dat het voordeel dat de IT-dienst van het bedrijf veel tijd spendeert aan het stroomlijnen van Edge en Chrome, er allerlei ingrepen op doet en beperkingen aan oplegt, maar Firefox negeert omdat “er toch niemand is die dat [onding] gebruikt” (mijn woorden). Het sop is de kool niet waard, met andere woorden. Vrijheid, blijheid voor de zeldzame Firefox-adept is het gevolg.

Vorig jaar, bij de aanvang van de oorlog NATO-Rusland, kwamen enkele Firefox-gebruikers tot de vaststelling dat  moederbedrijf Mozilla, hoe klein zijn marktaandeel ook is en niettegenstaande het zich profileert als een buitenbeentje, net zo goed een actief onderdeel is van het amerikaans Militair-Industrieel-Technologisch-Complex als de andere grote technologiebedrijven.

Het verhaal zit zo: [GECENSUREErt].com, het beruchte vlaggeschip uit het privé-media-imperium van ‘s werelds grootste topcrimineel Vladimir Poetin had twee (frans en engels) eenvoudige, maar zeer handige, Firefox-plugins met een RSS-feed van de laatste nieuwskoppen. Hier een screenshot van beide:

(afbeelding: eigen screenshots)

Bij het begin van de oorlog werkten deze plugins plots niet meer en verdwenen ze ook spoorloos uit het Firefox pluginaanbod. Hier een screenshot met een opzoeking van vandaag van “rt”:

(eigen screenshot)

De plugin bovenaan de lijst “Latest RT-videos” is een lege doos, die niet meer werkt en ontwikkeld werd door een bedrijf dat honderden gelijkaardige plugins publiceerde: “Latest CNN-videos“, “Latest BBC-videos” etc. Dit bedrijf heeft geen enkele band met het russische rt.com. Ook al staat er in vet “206 results…”, verder is er niets meer van RT.com te bespeuren in de Firefox Add-Ons Store.

Gelukkig zijn de betreffende plugins wel elders nog te downloaden. Ik heb ze zelf ook hier op DWM ter beschikking gesteld (zip-bestand, 173kByte; dwz: “een klein bestandje”).

Je kan Firefox-plugins heel gemakkelijk installeren door het betreffende .xpi-bestand in Firefox in te slepen, het Firefox-venster aan te klikken (ttz het venster actief te maken), en dan “OK voor installatie” te klikken. Helaas, voor RT-plugins is de zaak ingewikkelder: deze zijn door Mozilla sinds maart vorig jaar bewust geblacklist als “gevaarlijke software” (sic) (“Security risk! This addon cannot be installed!“). Installatie van RT-plugins wordt m.a.w. actief geblokkeerd! Had je deze plugins voorheen op je computer staan en had je de pech dat Firefox zichzelf geüpdated heeft na 24 februari 2022 (Firefox doet quasi maandelijks een auto-update), dan worden sinds die upgrade deze plugins uitgeschakeld en vervolgens geblokkeerd. Zuivere censuur, daar waar je het helemaal niet zou verwachten.

Geïnstalleerde RT plugins worden geblokkeerd. Eigen screenshot

Het goede nieuws is: als je erin slaagt deze censuur uit te schakelen (zie verder) en deze plugins te installeren, dan werken zij nog steeds.

Hieronder een handleiding hoe je in Firefox de blokkering van plugins kan uitschakelen. Hier mijn bron.

How to ‘denazify’ Firefox

Gezien het bedrijf Mozilla bewust plugins van russische oorsprong blokkeert, maar geen oekraïense, kiest dit bedrijf ontegensprekelijk partij in dit conflict en de keuze van de term ‘denazifiëring‘ lijkt mij dan ook niet onterecht.

– in de adresbalk (of “URL-bar”) typ je “about:config“. Hiermee open je de configuratie-editor van Firefox. Je krijgt al meteen een waarschuwing “Here be dragons…” oid. Klik de waarschuwing weg om door te gaan.

– in de zoekbalk van de configuratie-editor typ je “xpinstall“. Je krijgt dan de configuratie-opties gepresenteerd waarin de term “xpinstall” voorkomt. Dubbelklik op de twee onderstaande opties om ze van “true” om te schakelen naar “false“:
xpinstall.signatures.required –> false
xpinstall.whitelist.required –> false

Voor de minder ervaren gebruiker: bemerk dat sleutels die je manueel aanpast in vet komen te staan. Helemaal rechts heb je voor elke sleutel nog een knop met een ‘terugkeer’-pijl om de sleutel naar zijn initiële waarde terug te zetten. Je kan dus weinig fout doen. Wijzigingen ongedaan maken is een fluitje van een cent.

– typ (of copy/paste) in de zoekbalk “extensions.abusereport” en pas volgende sleutels aan:
extensions.abuseReport.amWebAPI.enabled –> wijzig in “false”
extensions.abuseReport.enabled –> wijzig in “false”
extensions.abuseReport.amoDetailsURL –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”
extensions.abuseReport.url –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”

– typ in de zoekbalk “extensions.blocklist” en pas volgende sleutels aan:
extensions.blocklist.enabled –> false
extensions.blocklist.level –> pas de waarde aan naar “0” (nul)
extensions.blocklist.itemURL –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”
extensions.blocklist.addonItemURL –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”
extensions.blocklist.detailsURL –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”

– typ in de zoekbalk “extensions.experiments” en pas volgende sleutel aan:
extensions.experiments.enabled –> true

– typ in de zoekbalk “browser.contentblocking.report.proxy” (copy/paste kan één en ander aanzienlijk versnellen) en pas volgende sleutel aan:
browser.contentblocking.report.proxy_extension.url –> wis dit internetadres, typ eender wat in de plaats, zoals een “.” of “-”

Gedaan!

Je kan nu de geblokkeerde .xpi-bestanden in Firefox inslepen om ze te installeren. Firefox zou niet meer mogen tegensputteren.

In het artikel dat ik aangeef als bron waarschuwt de auteur dat als je Firefox updatet, dat je dan mogelijk terug deze aanpassingen zal moeten uitvoeren. Ik kan dit niet bevestigen, omdat ik systematisch alle automatische software-updates blokkeer, precies om dit soort onprettige verrassingen te voorkomen. Ik kan wel bevestigen dat sinds medio 2022 middels bovenstaande ingrepen de RT-newsfeeds terug probleemloos werken in Firefox versie 100.0b9, zie bovenstaande screenshots als bewijs.

Addendum:
Het heeft mijzelve jaren gekost om een effectieve methode te vinden om de auto-updates van Firefox (ik HAAT de ongevraagde auto-updates van Firefox en vele andere software) voor alle gebruikers van een bepaalde computer te blokkeren. Ik heb uiteindelijk het volgende gevonden: updates kunnen voor alle gebruikers geblokkeerd worden dmv een Windows-policy (bron). Voor wie geïnteresseerd is: hier een Windows .reg-bestandje met onderstaande policy-sleutel die Firefox-updates tegenhoudt.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Mozilla\Firefox]
"DisableAppUpdate"=dword:00000001

En tenslotte:
rt.com en français.rt.com zijn gecensureerd op last van de Europese Commissie (onverkozen ijskoningin Ursula von der Lügen, hofnar Josep Borrell en Le Roi Soleil Macron). Lees aangaande deze voorafgaandelijke en ongrondwettelijke perscensuur zeker ook dit artikel op DWM. Deze censuur is verder gemakkelijk te omzeilen.

Mocht het niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Lees eventueel ook onze eerdere bijdrage op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!