De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot Belgisch Ministerie van Censuur

Censuur voor U en mij, maar niet voor hen…

dinsdag 2 juli 2024 20:37
Spread the love

Op 24 juni heeft de Europese Commissie, onder leiding van Ursula von der Lügen haar 14e pakketje (naar internationaal recht) illegitieme sancties tegen Rusland en vele andere landen uitgevaardigd.

Daarbij zijn opnieuw enkele mediakanalen gecensureerd. Naast drie Russische media ook het in Tsjechië (Europa!) gesitueerde Voice of Europe (https://voiceofeurope.com/). Tot zover dus de zo geroemde europese vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Zullen we het houden op “europese hypocrisie”?

Rusland heeft intussen al weerwraak genomen door de activiteiten van een tachtigtal europese media in Rusland te verbieden.

De drie gecensureerde Russische kanalen zijn de kranten Izvestia (https://iz.ru), Rossiyskaya Gazeta (https://rg.ru), en het persbureau RIA Novosti (https://ria.ru).

Als je deze vier “verbande” websites van thuis uit probeert te bezoeken beland je op bovenstaande “Stop”-pagina. Uit goede bron weet ik dat je via het interne netwerk van VRT deze websites daarentegen nog steeds onbeperkt kan lezen. Zoals ik eerder al aangegeven heb is de website RT.com (eveneens gecensureerd door Ursula vd Lügen & co.) bij VRT via het binnenhuisnetwerk na meer dan twee jaar ook nog steeds vrij toegankelijk. Dit is ongetwijfeld niet om Marijn Trio en Jan Balliauw te plezieren, want die halen al hun nieuws over Rusland op ‘onafhankelijke’ websites die alle gemeen hebben dat ze niet in Rusland gevestigd zijn. Wie dus het geluk heeft toegang te hebben tot een grote instelling of bedrijf met een uitgebreid eigen ICT-netwerk en eigen DNS-infrastructuur, heeft geen last van deze ongrondwettelijke voorafgaandelijke EU-perscensuur. Binnen dergelijke instellingen gelden bepaalde wetten duidelijk niet.

Ik besluit hieruit:

1: EU-perscensuur is er voor u en mij, het plebs, maar niet voor de happy few.

2: deze door de hoogste Europese instantie opgelegde perscensuur is, op de keper beschouwd, beschamend amateuristisch uitgewerkt en op belachelijk eenvoudige manier te omzeilen. Is dit bewust theater of gaat het hier om incompetentie? Ik vermoed bovendien dat de IT-diensten van een bedrijf als VRT niet eens beseffen dat er perscensuur ingesteld is en dat zij hun infrastructuur moeten aanpassen.

Voor een uitleg hoe ook u deze ongrondwettelijke voorafgaandelijke perscensuur eenvoudig kan omzeilen, lees mijn eerder stuk op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

eigen werk – geen copyright

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!