De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Censuur van media tijdens overstromingen in Servië

Er is officieel geen censuur in Servië maar sites die kritiek leverden op premier Vucic verdwenen als sneeuw voor de zon. Hij bepleit vurig vrijheid van pers. Is hij geloofwaardig ? Natuurlijk niet, wie gelooft hem nog ?

vrijdag 6 juni 2014 17:34
Spread the love

Omdat de overheid blijkbaar niet begrijpt wat censuur omhelst zal ik hen uitleggen wat het woord censuur inhoudt.

Dit is (een poging tot) een vertaling van dit bericht  

Ten eerste, heeft u ooit vernomen dat een website die Aleksandar Vucic welgevallig is, gehackt is ? Zulk nieuws zult u niet lezen in de Kurir of Informer. Die sites worden niet gehackt omdat ze geen gevaar vormen voor het regime. Het zou ook onlogisch zijn.

De getroffen sites, waaronder ook www.teleprompter.rs kregen zoveel aandacht omdat ze voor het eerst de dubieuze handelswijze van de regering Vucic inzake het pareren van kritiek aankaartten. 

Internationale organisaties die strijden voor de vrijheid van meningsuiting veroordeelden de Servische regering, onder leiding van Aleksandar Vucic, vanwege censuur.

Teleprompter.rs viel als gevolg van een reeks artikelen die kritisch berichtten over de handelswijze van de overheid tijdens de overstromingen. 

De site “Druga strana” is gevallen vanwege deze mening: “Deze samenleving, ik zou er niet samen in willen leven.” Een blog op de site Blic.rs waarin het ontslag van Vucic werd geëist, verdween snel na publicatie. Dit gebeurt niet op sites die het regime wel genegen zijn. 

De tekst die verdween van blic.rs werd later, vanwege de grote belangstelling van de lezers, op de blog van B92 gespiegeld. Waarom zijn deze feiten niet verwijderd ?

Geloof het of niet maar Blic vertelt de waarnemers van de OVSE met droge ogen dat het artikel niet verwijderd is onder de druk van censuur. We weten allemaal dat Blic regeringen verdedigt die zwaar onder vuur van de publieke opinie liggen.

Houd zelf de trend in de gaten dat alleen sites aangevallen worden die kritiek hebben op het beleid van Vucic.

Verder worden burgers illegaal gearresteerd omdat ze via sociale netwerken suggereren dat onze regering, onder leiding van Vucic, liegt over het aantal slachtoffers van de overstromingen. Omdat het verboden is de woorden van de regering openlijk in twijfel te trekken ? Duidelijk !

De OVSE uit grote kritiek op de wijze waarop Vucic (leuk, in Google translate heet hij Wolfie) kritische geluiden smoort. Deze kritiek heeft geleid tot een felle aanval met een armada aan argumenten waarmee het aangezicht van zijn regering zou worden gezuiverd van het moddergooien.  

Vucic heeft van de vertegenwoordiger van de OVSE, Dunja Mijatovic, geëist dat zij met bewijzen komt dat de Servische overheid achter de dDOS aanvallen zit. Zijn we allemaal malloten of zo?

Niemand beweert dat Wolfie vanop z`n laptoppie vanuit het parlement sites platlegt. En uiteraard zal zo`n aanval niet vanuit een overheidsgebouw plaatsvinden.

Ken je het verschijnsel “sloopwerkzaamheden op het internet inhuren” ? Het is erg goedkoop om de sloop van een site te kopen. Betaal gewoon een paar euro en er worden bevelen naar tienduizenden computers gestuurd om aan te vallen op een locatie voor de duur van bijvoorbeeld, een uur. De aanval duurt totdat de servers overbelast zijn.

Dat is wat er gebeurd is met de website Peš?anika nadat werd aangekondigd dat Wolfies favoriet Nebojsa Stefanovic plagiaat had gepleegd in zijn proefschrift. Deze manier van mondje snoeren staat bekend als “DDoS” aanval. Simpel gezegd, computers geïnfecteerd door virussen, krijgen het commando Aanvallen ! Waarna de site crasht omdat het niet aan de duizenden verzoeken om toegang tot een site kan voldoen. Servers crashen.

Het is moeilijk op te sporen waar de aanvallen  vandaan komen, omdat de besmette computers verspreid zijn over de hele wereld. Misschien is uw computer geïnfecteerd door dergelijke virussen en bent u zich daar niet eens bewust van. Zulke sloopwerkzaamheden worden vaak gebruikt tegen concurrenten en dit soort aanvallen van hackers is zeer wijdverbreid.

Dit roept de logische vraag op: “Hoe kan de OVSE, bijvoorbeeld, voldoen aan de eis van de Servische regering? Die eist bewijs van het feit dat de aanvallen afkomstig zouden zijn van de regering van Servië. Hetgeen onmogelijk te bewijzen is! Dit is een typisch voorbeeld van manipulatie van de massa.

Wolfie verklaarde in het parlement dat hij gelijk had en dat niemand kon bewijzen dat de Servische staat achter de aanvallen zat. Ok, bewijs ontbreekt maar…  we beschikken over onze rede en logica.

De feiten zijn als volgt: Alleen sites die kritiek hebben op Wolfie en zijn regering gaan op zwart; Echt bewijs ontbreekt; Iemand blokkeert sites, niet Wolfie persoonlijk ; Indien u een geblokkeerde site aantreft, besef dan dat er misschien op een of andere manier kritiek op Wolfie geventileerd word. Wie geeft er het commando aan te vallen? Denk er eens over na.

Bovendien, wanneer Ivan Tasovac verbolgen reageert en zegt dat er geen censuur bestaat, Aleksandar Vulin zegt dat de westerse mogendheden geen sterke premier wensen in Servië, dan, rekening houdend met alle bovenstaande feiten, kun je weten wie je echte vijand is en waarvandaan de volgende aanval zal komen.

Referenties naar Feketic https://www.youtube.com/watch?v=rJ-CpIXIct8

Bron: Teleprompter Servië , gepubliceerd op 05/06/2014 ·

take down
the paywall
steun ons nu!