De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Cannabis: gevaarlijke drug?

Cannabis: gevaarlijke drug?

donderdag 9 oktober 2014 02:30
Spread the loveOnderschrift

HLN bracht op 8 oktober het artikel ‘Na 20 jaar eindelijk de waarheid over cannabis’. Dan denk je als believer dat cannabis eindelijk eens in haar eer hersteld gaat worden, maar niks is minder waar. 

Onderzoek

Twintig jaar bestudeerde Wayne Hall de gevolgen van cannabisgebruik en kwam tot de conclusie dat cannabis zeer verslavend is, mentale problemen veroorzaakt en de weg naar harddrugs vrijmaakt.

Aangezien de personen die over een periode van 20 jaar gevolgd werden cannabis combineerden met tabak in een joint, kan er volgens mij geen conclusie gedaan worden naar het cannabisgebruik op zich. Er kan enkel een conclusie komen op het gecombineerd gebruik..

Aangezien tabak zeer verslavend is, mentale problemen zoals depressies veroorzaakt, de hersencellen van jongeren vernietigt (volgens de Vrije Universiteit van Amsterdam) en de stap naar hardere drugs kleiner maakt lijkt het me vrij duidelijk dat er meer onderzoek nodig is alvorens met zulke scherpe munitie te schieten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat cannabis minder of even verslavend is als koffie (en dus niet zo verslavend is als heroïne zoals het artikel suggereert) en gebruikers minder last hebben van eenzaamheid en depressies . Ook de stepping stone theorie werd reeds weerlegd.  Het Nederlandse Trimbosinstituut (onderzoeksinstituut) stelde zelfs vast dat stoppen met cannabis helemaal niet zo moeilijk is en makkelijker gaat zonder professionele hulp dan met!

Heroin is so passé 

 “Het is moeilijker om te stoppen met cannabis dan met heroïne,” aldus onderzoeker Hall. Zeg dat maar eens tegen een heroïneverslaafde, ze zullen lachen! Slechts een heel klein percentage heroïnegebruikers lukt het om zich van dit levensgevaarlijke spul los te rukken. Beetje bij beetje verliezen ze hun eigen wil. Only the strong survive.

De onderzoeker is zich gelukkig wel bewust van het feit dat een overdosis cannabis onmogelijk is, maar claimt dan toch dat cannabis daarom niet minder gevaarlijk is. Waarom vergeet hij telkens te vermelden dat het in feite de combinatie met tabak is die voor het gevaar zorgt? En natuurlijk ook de illegale status van cannabis: Cannabis wordt op de zwarte markt vaak behandeld met giftige producten en verzwaard met gevaarlijke substanties die een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Het legaal maken en reguleren van deze plant zou ervoor kunnen zorgen dat mensen eindelijk een veilig product kunnen roken (of drinken, verdampen,…).

Stoppen met cannabis zou volgens de onderzoeker gepaard gaan met slapeloosheid, angst, stoornissen van het eetpatroon en depressies. Is het toeval dat veel mensen cannabis net gebruiken om deze kwalen te verlichten? Cannabis helpt volgens onderzoek tegen slapeloosheid, angst, eetstoornissen en depressies.

Mad science

Verder wijst hij op het gevaar voor kanker, hartproblemen en schizofrenie. Gekker kan het niet worden want tabak is, zoals iedereen wel weet, de grootste oorzaak van longkanker. Cannabis daarentegen heeft een helende werking op kanker, niet zozeer het roken maar wel het verdampen of oraal innemen van cannabisolie.

80% van alle mensen met een psychiatrische aandoening zijn tabaksrokers. De link tussen schizofrenie en nicotine krijgt in mijn ogen te weinig media-aandacht. Dat (CBD-rijke) cannabis geen schizofrenie veroorzaakt maar wel een medicijn tegen schizofrenie kan zijn, daar horen we nog veel te weinig over. 

Hartproblemen zijn ook weer zo’n typisch voorbeeld van het gecombineerd gebruik. Cannabisonderzoek geeft aan dat cannabis hartproblemen kan verbeteren! Wat dus ook weer duidelijk maakt dat de problemen te wijten zijn aan nicotine en niet aan cannabisgebruik. Wie op veilig wil spelen gebruikt wel beter een verdamper dan het te roken!

Het artikel vervolgt: Wie rookt doet het minder goed op intellectueel vlak. Daar heeft de onderzoeker een punt, maar spijtig genoeg bedoelt hij cannabis, niet tabak. Nochtans dat het klaar en duidelijk bewezen is dat nicotine de hersencellen beschadigt, niet cannabis. 

Met de auto rijden verdubbelt de kans op een ongeluk, besluit de onderzoeker. Hij schrijft echter ook dat het risico op een ongeval bij rijden onder invloed van alcohol zes tot vijftien keer groter wordt. Maar daar rept HLN met geen woord over want dan zou de conclusie van het artikel niet meer kloppen natuurlijk. 

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!