De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Canada voert een koolstofheffing met klimaatdividend in om de klimaatverandering te beteugelen

Canada voert een koolstofheffing met klimaatdividend in om de klimaatverandering te beteugelen

maandag 29 oktober 2018 21:57
Spread the love
Een koolstofheffing met klimaatdividend – de door de Citizens’ Climate Lobby voorgestelde oplossing om het klimaatprobleem aan te pakken –  is uit de bus gekomen als het standaard beleid in Canada.

Vanaf 2019 zal de federale regering in Canada een stijgende heffing invoeren op koolstofemissies, en de opbrengst zal terugvloeien naar de Canadezen. Het federale beleid is van toepassing op de vier provincies die nog geen koolstofprijs hebben ingevoerd. Bijna de helft van de Canadezen leeft in deze provincies.

“Jarenlang hebben de vrijwilligers van CCL druk uitgevoerd op de regering in de V.S. en in Canada om een koolstofheffing met klimaatdividend in te voeren om broeikasgasemissies onder controle te brengen”, zei Mark Reynolds, de Executive Director van de CCL. “We zijn zeer verheugd dat Canada de leiding neemt in dit beleid, en we hopen dat hun beslissing het Amerikaanse congres zal inspireren om een gelijkaardige actie te ondernemen.”

Het beleid dat op 23 oktober werd aangekondigd door de Canadese eerste minister Justin Trudeau zal een heffing op koolstof invoeren die start op 20 CAD per ton in 2019, en jaarlijks met 10 CAD toeneemt, tot het 50 CAD bereikt in 2022.  De inwoners van Ontario, Saskatchewan, Manitoba en New Brunswick zullen een cheque ontvangen die hoger is dan de koolstofheffing die door het gemiddelde gezin betaald moet worden.

Trudeau formuleerde het probleem op eenvoudige wijze: “Het is momenteel gratis om te vervuilen, en als gevolg is er teveel vervuiling”. Hij stelde ook de oplossing eenvoudig voor: “vanaf volgend jaar zal men niet langer gratis kunnen vervuilen in Canada. We zetten een prijs op de vervuiling die het klimaat doet opwarmen. We zullen ook de Canadezen helpen om zich aan deze nieuwe situatie aan te passen”.

Hij vermeldde dat een gezin van vier 307 CAD zal ontvangen deze lente. Dit zal meer dan verdubbelen tot 718 CAD tegen 2022. Hij noemde één van de provincies als voorbeeld: “Acht van de tien gezinnen in Ontario zullen meer terugkrijgen dan ze moeten betalen”. Het beleid omvat ook extra steun voor kleine, landelijke en afgelegen Canadese gemeenschappen.  Trudeau benadrukte dat “elke cent” van de opbrengst van de koolstofheffing terug zou vloeien naar de Canadezen.

Sinds zijn oprichting in 2010 heeft de CCL Canada onverminderd gepleit om een koolstofheffing met klimaatdividend in te voeren in Ottawa, waarbij in totaal 793 meetings met parlementsleden zijn gehouden, en duizenden opiniestukken en lezersbrieven zijn gepubliceerd.

“Wij zijn de kleine lobby die het gedaan heeft” zei Cathy Orlando, de Internationale Outreach Manager van de CCL. “Ons geduld en ons doorzettingsvermogen zijn beloond geweest met een effectief programma waardoor Canada zijn klimaatbeloften kan waarmaken. De aankondiging vandaag is een bevestiging van de aanpak van de CCL: om in dialoog te gaan met de regering op een apolitieke manier, en met een houding van waardering en respect.”

Burgers en ondernemingen zullen nu beginnen investeren in moderne energieoplossingen om de kost verbonden met CO2 emissies te verminderen. Het zal de economie stimuleren en nieuwe banen opleveren. De stimulering van milieuvriendelijke technologieën zal hen een voordeel opleveren in de internationale handel, met als extra bonus zuiverder lucht. Nu is het tijd voor andere landen om het voorbeeld van Canada’s succes te volgen.

================================================================

De Citizens’ Climate Lobby is een non-profit, apolitieke grassroots beweging die ijvert voor een meer ambitieus klimaatbeleid. Met bijna 500 groepen over de hele wereld werken onze vrijwilligers om de politieke wil te creëren om de koolstofheffing met klimaatdividend in te voeren.

Voor meer informatie, zie: https://brigittevangerven.wixsite.com/cclbelgium

 

take down
the paywall
steun ons nu!