De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Cambodjaanse Oxfam-partners voeren actie voor waardig minimumloon
Vakbond, Actie, Oxfam-Solidariteit, Arbeidsrechten, Cambodja, Waardig werk -

Cambodjaanse Oxfam-partners voeren actie voor waardig minimumloon

vrijdag 30 juli 2010 16:07
Spread the love

Eind juli organiseerden Oxfam-partners in Cambodja een publiek forum voor waardig werk. Hun inzet: betere arbeidsvoorwaarden en leefomstandigheden voor alle werknemers met als concrete eis dat het gegarandeerd minimumloon verhoogd wordt.

In België voert Oxfam-Solidariteit, samen met de Coalitie voor Waardig Werk, bijna twee jaar campagne rond dezelfde problematiek. Meer dan 25.000 mensen steunden onze oproep om van Waardig Werk een prioriteit te maken in het Belgische en Europese beleid. En om regels op te stellen die zorgen dat bedrijven waardig werk garanderen in alle schakels van hun productieketen in Noord en Zuid.

Waardig inkomen voor waardig leven
Eén van de belangrijkste elementen van waardig werk is een waardig inkomen: een inkomen dat je toelaat de huur te betalen, je gezin te kleden en eten te geven en je kinderen naar school te sturen. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is precies hier waar het schoentje vaak knelt.

In Cambodja bleef het minimumloon in de textielsector, waar vooral vrouwen actief zijn, de laatste vijf jaar onveranderd: 50 dollar per maand. De moordende competitie tussen de toeleveringsbedrijven in Azië zet namelijk een enorme druk op de arbeidsvoorwaarden. Onderzoek van een Cambodjaans instituut heeft nochtans aangetoond dat de arbeidsters minstens 72 dollar per maand nodig hebben om te kunnen overleven. Om rond te komen moeten de vrouwen steeds langere uren kloppen, met alle gevolgen van dien voor hun familiale en sociale leven. En tegelijk zijn de winstmarges van de belangrijke Westerse merken (o.a. Nike, H&M en Zara) die door de bedrijven in Cambodja bevoorraad worden, alleen maar groter geworden.

Minimumloon niet voldoende
Onlangs werd door het Cambodjaanse Adviescomité LAC (overleg van de overheid met werkgevers en voornamelijk behoudsgezinde vakbonden) voorgesteld om het minimumloon met slechts 5 dollar per maand op te trekken. Oxfam-partners CCAWDU, CTWSF, IDEA en CICA – vier vakbonden die strijden voor arbeidsrechten- verzetten zich hevig tegen deze beslissing. De vakbonden vragen immers al jaren dat het minimumloon in de textielsector opgetrokken wordt tot 93 dollar per maand, maar hun stem wordt niet gehoord.

Op 25 juli gingen onze Cambodjaanse partners over tot actie. Ze organiseerden een groot publiek forum in de hoofdstad Phnom Pennh waar honderden textielarbeidsters, tuk-tuk chauffeurs, boeren, bouwvakkers en ambtenaren aan deelnamen.

Tijdens het forum eisten zij aandacht voor hun lot bij de Cambodjaanse bevolking maar vooral bij de beleidsmakers en de Werkgeversfederatie in de textielsector (GMAC). Voor de vakbonden is een minimumloon in de textielsector een belangrijk strijdpunt voor de toekomst van alle werknemers. Want hogere lonen kunnen worden aangegrepen om te dreigen met delokaliseren.

Politie tracht acties te verhinderen
Al van bij de start van de actie trachtte de politie het publieke forum te verhinderen, ondanks het feit dat demonstraties een democratisch recht zijn in Cambodja. Ze hield actievoerders tegen en belette de toegang tot het Wat Botum Park waar de actie gepland was. Uiteindelijk konden de vakbonden en enkele honderden arbeiders toch verzamelen voor het parlementsgebouw, dichtbij Nagaworld.

De politie greep in om de deelnemers te beletten hun recht op vrije meningsuiting te gebruiken. Ze nam megafoons, luidsprekerboxen en microfoons in beslag. Maar de vastberaden vakbondsleiders slaagden er uiteindelijk toch in hun materiaal weer te bemachtigen en het forum kon doorgaan.

Strijdvaardigheid en solidariteit
Leiders van verschillende organisaties en vakbonden getuigden tijdens het publieke forum over hoe moeilijk het is om te leven van het nieuwe minimumloon. Keo Samphors, een 28-jarige textielarbeidster, vertelde in de Cambodja Daily over haar situatie. “Ik heb twee uur gewandeld om op het forum te geraken. Met mijn huidige loon kan ik geen eten of medische verzorging betalen. Ik kan zelfs mijn kinderen niet naar school sturen.”

Ook Dominique van der Borght, een Oxfam-vertegenwoordiger in Cambodja, was aanwezig op het forum. “De vastberadenheid van de vakbondsleiders en -leden was echt indrukwekkend. Jonge vrouwen zoals Keo stapten soms urenlang om hun mening en bezorgdheden te kunnen uiten tijdens het forum. Ook de solidariteit tussen de verschillende vakbonden en ngo’s was erg belangrijk. Hoewel het niet echt het forum werd dat zij verwachtten, vond iedereen het toch een groot succes. Ze zijn erin geslaagd hun recht op vrije meningsuiting te doen gelden.”

Maar het blijft niet bij deze ene actie. Voorzitter Ath Thorn van de Cambodian Labour Confederation, een van de organisatoren van het forum, kondigde in de Cambodia Daily aan dat ze zouden blijven strijden voor een loonsverhoging van minstens 19 dollar. “Als we geen respons krijgen en er komt geen oplossing voor het minimumloon, dan zullen er volgende maand nog stakingen plaatsvinden.“

Steun de Cambodjaanse arbeiders en onze partnerorganisaties in hun strijd voor betere lonen. Hamer mee op waardig werk!

Voor meer info:
- Myriam Gistelinck, beleidsmedewerkster arbeidsrechten
02 501 67 78 — mgi (at) oxfamsol.be — 0486 733 278
- Meer info over de campagne vindt u op hier.

take down
the paywall
steun ons nu!