De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Victoria Nuland praat over de “trans-Atlantische agenda” op een forum in Washington D.C. in 2019. (Brookings Institution, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Caitlin Johnstone: Biden promoveert hardliners

maandag 31 juli 2023 02:19
Spread the love

Virulente Rusland-havik Victoria Nuland en de al even hevige China-havik Charles Q. Brown worden door het Witte Huis op hoge posities aangesteld.

Door Caitlin Johnstone, 28 juli 2023

Het ziet ernaar uit dat de regering-Biden nog oorlogszuchtiger wordt (voor zover je je dit nog kan voorstellen), met de virulente Ruslandhavik Victoria Nuland en de al even virulente Chinahavik Charles Q. Brown die nu door het Witte Huis op hoge posities zijn gezet.

Nuland, echtgenote van alfa-neocon Robert Kagan(*), is door president Joe Biden benoemd tot waarnemend plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken, tenminste totdat er een nieuwe plaatsvervangend minister is aangesteld. Zij belandt zo op de tweede plaats binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, vlak achter Tony Blinken.

NIEUW: Uber Rusland-havik Victoria Nuland gepromoot tot waarnemend plaatsvervangend Min. BuZa
Ze heeft waarschijnlijk meer gedaan dan wie dan ook om de banden tussen de VS en Rusland te verzuren; nu is ze een van Washingtons’ topdiplomaten , meldt @connor_echols in @RStatecraft. https://t.co/7OWSvtMJJj

– Quincy Institute (@QuincyInst) 25 juli 2023

In een artikel over de unieke rol van Nuland bij het verzuren van de betrekkingen tussen de VS en Rusland tijdens haar vorige ambtsperiode op het ministerie van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama, schrijft Connor Echols van Responsible Statecraft het volgende over dit laatste nieuws:

“De aanstelling van Nuland zal een zegen zijn voor de Ruslandhaviken die het Kremlin willen opjutten. Maar voor degenen die voorstander zijn van een onderhandelde beëindiging van het conflict in Oekraïne, zal de promotie van de beruchte ‘ondiplomatieke diplomaat‘ een bittere pil zijn.

Laat ons gauw het geheugen wat opfrissen. Toen Nuland in de regering-Obama diende, had ze een – uitgelekt en inmiddels berucht – telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne. Terwijl de Maidan-opstand het land in beroering bracht, bespraken de twee Amerikaanse diplomaten hun gesprekken met oppositieleiders, en Nuland gaf haar voorkeur aan voor het aan de macht brengen van Arseniy Yatseniuk. (Yatseniuk zou later die maand premier worden, nadat de Ruslandgezinde voormalige president Viktor Janoekovitsj het land was ontvlucht.) Op een gedenkwaardig moment in het gesprek zei Nuland “F*ck the EU” als reactie op Europa’s zachtere houding ten opzichte van de protesten.

De controverse rond het gesprek – en de grotere implicaties van de betrokkenheid van de VS bij de afzetting van Janoekovitsj – leidde tot spanningen met Rusland en droeg bij tot het besluit van de Russische president Vladimir Poetin om de Krim in te nemen en een opstand in Oost-Oekraïne te steunen. Het feit dat ze persoonlijk koekjes ging uitdelen aan demonstranten op het Maidanplein in Kiev hielp waarschijnlijk ook niet.

Nuland leidde vervolgens, samen met de sanctietsaar Daniel Fried van het State Department, de poging om Poetin klein te krijgen door middel van sancties. Een andere ambtenaar bij Buitenlandse Zaken vroeg naar verluidt ooit aan Fried of ‘de Russen beseffen dat de twee sterkste aanhangers van de harde lijn in de hele Amerikaanse regering nu in positie gebracht zijn om achter hen aan te gaan?’ ”

In een artikel in Consortium News uit 2015 met de kop “The Mess That Nuland Made” (“de puinhoop die Nuland gecreëerd heeft”), noemde wijlen Robert Parry Nuland de voornaamste architect van de operatie voor regimeverandering in Oekraïne in 2014, die, zoals Aaron Maté vorig jaar uitlegde, de weg vrijmaakte voor de oorlog die we daar thans zien. Laat ons hopen dat haar positie slechts tijdelijk is.

Ander nieuws: het Senate Armed Services Committee heeft ingestemd met Bidens selectie van generaal Charles Q. Brown Jr. als de volgende voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, ter vervanging van Mark Milley. De volledige senaat zal nu stemmen over de bevestiging van Brown – momenteel de stafchef van de luchtmacht – voor de hoogste militaire functie van het land.

Gen. Charles Q. Brown Jr. in 2020. (U.S. Air Force, Eric Dietrich)

Tijdens zijn hoorzitting voor het Senate Armed Services Committee eerder deze maand, liet Brown geen twijfel bestaan over zijn overtuiging dat de VS zich moeten reppen om te militariseren tegen China in de zogenaamde Indo-Pacific in aanloop naar een confrontatie tussen de twee mogendheden en hij wou nog meer Amerikaanse bases in de regio en meer inspanningen om Taiwan te bewapenen.

Bidens keuze voor Joint Chiefs wil meer bases in Azië ter voorbereiding op oorlog met China
Generaal Charles Q. Brown is genomineerd om generaal Mark Milley te vervangen
door Dave DeCamp@DecampDave https://t.co/q0WAJj0lJC pic.twitter.com/z6cxX1Og6f

— Antiwar.com (@Antiwarcom) 12 juli 2023

In mei signaleerde de website Moon of Alabama de nominatie van Brown al in een artikel waarin ook werd opgemerkt dat verschillende voorstanders van militaire terughoudendheid ontslag hadden genomen uit hun posities binnen de regering, waaronder Wendy Sherman, de plaatsvervangend Minister van Buitenlandse Zaken die thans werd vervangen door Nuland.

Het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken, maar om stemmen van terughoudendheid te zien aftreden en voorstanders van escalatie te zien promoveren, zou een slecht voorteken kunnen zijn van wat komen gaat.

Bron: Consortiumnews.com / CaitlinJohnstone.com

Caitlin Johnstone: Biden Promotes Hardliners

Het werk van Caitlin Johnstone wordt volledig door lezers ondersteund, dus als je dit stuk leuk vond, overweeg dan om het te delen, haar te volgen op Facebook, Twitter, Soundcloud, YouTube, of wat geld in haar fooienpot te gooien op Ko-fi, Patreon of Paypal. Als je meer wilt lezen, kun je haar boeken kopen. De beste manier om er zeker van te zijn dat je de dingen ziet die ze publiceert, is door je te abonneren op de mailinglijst op haar website of op Substack, waardoor je een e-mailmelding krijgt voor alles wat ze publiceert. Klik hier voor meer informatie over wie ze is, waar ze staat en wat ze probeert te doen met haar platform. Alle werken zijn geschreven in samenwerking met haar Amerikaanse echtgenoot Tim Foley.

 

(*)Robert Kagan: notoir oorlogsstoker en aartsneocon. Tevens schoonbroer van Kimberly Kagan, oprichtster van het Institute for the Study of War, (ISW) een zgn ‘denktank’ die grossiert in russofobie, oorlogszucht en fake news.
Hier een merkwaardig artikel over het ISW van kolonel buiten dienst en defensiespecialist Roger Housen in De Morgen. Artikel zit achter een betaalmuur. Hier te lezen als platte tekst.
Aansluitend op het artikel van Roger Housen een reactie van Willy Van Damme.

Onze immer kritische VRT (annex NAVO-propagandakanaal) citeert net zoals de andere MainStreamMedia ook maar wat graag uit de neocon-verzinsels van het ISW. Middels een opzoeking op Google komen we tot minstens 13 recente artikels: screenshot 1 en screenshot 2.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!