De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Caïro, here we come!
Egypte, People's Health Movement, Tahrirplein, PHM -

Caïro, here we come!

maandag 21 februari 2011 12:36
Spread the love

Gisterennamiddag goed toegekomen in Caïro. Rafik en ik komen hier o.a. op bezoek bij onze partnerorganisatie de People’s Health Movement (PHM), maar we willen ook een globaal zicht krijgen op de Egyptische revolutie en de progressieve organisaties hier.

De kennismaking met Caïro was indrukwekkend. Hani Serag van PHM wachtte ons op in de luchthaven en loodste ons onberispelijk door het helse verkeer van Caïro, waar blijkbaar elke centimeter telt. De (continu opgestopte) wegen leiden over een hele rist « Lange Wapper »-bruggen. En ook hier de onvermijdelijke reclamepanelen, met Coca-Cola die hoog en lichtgevend boven de Nijl uittorent.

Onderweg zien we enkele verwijzingen naar de Egptische revolutie. Waar tot voor kort een reusachtig portret van de verdreven dictator Moebarak hing, is dat nu vervangen door een enorme Egyptische vlag. Op een grote pancarte zie ik een witgekalkt vlak, en ik heb goede redenen te vermoeden dat het diezelfde meneer Moebarak is die die kalk over zijn smoel heeft gekregen.

Als we het Tahrir-plein naderen, zien we her en der enkele tanks staan. Die dienen vandaag als achtergrond voor leuke familiekiekjes, maar ik vrees toch dat die machines eigenlijk voor wat anders gemaakt zijn. In de betere boetiekjes in de aanpalende straten vinden we fashion t-shirts met « I was on Tahrir Square » en « Egypt Revolution ». En sommige taxichauffeurs blijven met een Egyptische vlak uit hun raampje rondrijden.

Maar de belangrijkere ingrediënten van de Egyptische revolutie hopen we de rest van de week te ontdekken: jongeren, syndicalisten, linkse organisaties, de ngo-beweging. Hani geeft ons op het eenvoudige kantoortje van PHM al een voorsmaakje van. Oef, het ziet er niet simpel uit, met alvast een paar grote uitdagingen: hoe de nieuwe, jonge generaties een echte plaats geven in het politieke landschap en in de maatschappij. En hoe verhinderen dat de « revolutie » beperkt wordt tot enkele minimale democratische hervormingen en wat gescharrel in de marge van de armoedebestrijding.

Lees meer over het bezoek van Bert aan Egypte via zijn blog.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!