De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Burgerlijk ongehoorzame receptie voor de 100ste verjaardag van Antwerp Airport
Ellys Van der T.

Burgerlijk ongehoorzame receptie voor de 100ste verjaardag van Antwerp Airport

Het burgerplatform Doe Deurne Dicht mobiliseert massaal voor een open receptie op de Grote Markt van Antwerpen op 25 mei. Die avond klinken de glazen in het Stadhuis tijdens een receptie voor politici en bedrijfsleiders. Ze vieren er de 100ste verjaardag van de luchthaven, waar genodigden ongetwijfeld de toekomst en uitbreiding van de luchthaven zullen bespreken. Daarom nodigt Doe Deurne Dicht Antwerpenaren uit om met hun papieren privéjet naar het stadhuis te komen, om samen de laatste vliegtuigjes boven Antwerpen te laten uitvliegen tijdens een parallelle receptie.

maandag 22 mei 2023 14:50
Spread the love

De receptie is burgerlijk ongehoorzaam omdat de bijeenkomst niet is aangevraagd vermits de Antwerpse politie dat nooit toelaat op de Grote Markt. “Volgens het Europees verdrag van de rechten van de mens is het nochtans ons recht om vreedzaam samen te komen op de plaats die daarvoor relevant is – voor ons is dat hier, op de politieke receptie voor de luchthaven,” aldus Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht.

“We betalen een enorme prijs voor de luchthaven van Antwerpen zoals luchtvervuiling, CO2 uitstoot en miljoenen aan belastinggeld. Hoewel men al jaren spreekt over de sluiting van de luchthaven, komen politici en bedrijfsleiders toch gezellig klinken op de toekomst van dit sociaal onrechtvaardig bedrijf terwijl we vandaag met de nieuwe vergunningsaanvraag de ideale kans hebben om Deurne te sluiten. Dan nodigen we onszelf maar uit op dat feest.”

Met uitnodigende instructies voor het vouwen van een eigen papieren privéjet, plant Doe Deurne Dicht heuse competities privéjet-werpen op de zogenaamde “open receptie.” Een knipoog naar de vele privéjets die opstijgen in Deurne met hun enorme klimaatimpact. Zo’n privéjet stoot met een vlucht naar Nice evenveel CO2 uit als een gemiddelde Belg op een jaar.

Meer dan 200 miljoen euro belastinggeld gaat dus naar een verlieslatend en vervuilend bedrijf dat voornamelijk de allerrijksten bedient. De eis van de actievoerders is dan ook simpel: sluit de luchthaven en maak er een grote groene ruimte van, net zoals bijvoorbeeld werd gedaan met het hippe Tempelhof in Berlijn.

Afspraak op 25 mei 18:45, Grote Markt Antwerpen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!