De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Buitenlandse Herkomst” per leeftijdscategorie in mijn gemeente

“Buitenlandse Herkomst” per leeftijdscategorie in mijn gemeente

donderdag 1 juni 2017 12:03
Spread the love

Officiële Vlaamse cijfers uit de Inburgerings- en Integratiemonitor, 6 grafieken kunnen voor elke gemeente aangemaakt worden, met automatische de vergelijking van de gemeente met het gewest.

Tabel www.npdata.be/BuG/360-Buitenlandse-Herkomst/Buitenlandse-Herkomst-2015.xls

Vraag de grafieken aan van je gemeente. Voor wie problemen heeft om zelf de grafieken aan te maken voor zijn of haar gemeente willen we ze graag opmaken en doorsturen, enkel een seintje aan info@npdata.be met opgave van de gemeente(n) volstaat.

Hoeveel inwoners met migratieachtergrond wonen er in mijn gemeente, maar dan per leeftijdscategorie, is een vraag die ons af ten toe bereikt. In de Integratiemonitor van de Studiedienst van de Vlaamse regering vind je voor elke gemeente het antwoord, zelfs de keuze van de gemeente is nu een fluitje van een cent, zie de Integratie- en Inburgeringsmonitor 2016, luidt dan m’n antwoord,  zie http://regionalestatistieken.vlaanderen.be/monitor-lokale-inburgering-en-integratie.
 
Buitenlandse Herkomst per leeftijd, voor scholen van wezenlijk belang
 
Toen we enkele weken geleden de vraag kregen van een onderwijsnet om zicht te krijgen op Migratieachtergrond naar leeftijd in een aantal steden hebben we een gedetailleerde tabel aangemaakt voor alle gemeenten in het Vlaamse gewest en deze hen bezorgd. We maken er nu een BuG-bericht van voor allen die er wijzer mee  willen worden. Niet alleen over de huidige schoolbevolking zijn de gegevens gedetailleerd, ook de Migratieachtergrond van de ouders alsmede de transformatie die de samenleving de komende decennia zal ondergaan in het Vlaamse gewest. Echt wel een eye-opener.
 
Voor het Brussels gewest kan nauwgezet nagegaan dat de transformatie van autochtoon naar allochtoon zich verregaand heeft doorgezet, iets wat we trouwens sinds een decennium niet nalaten onder de aandacht te brengen: in 1958 had 7% van de Brusselse bevolking een migratieachtergrond, in 2016 is dat het tienvoudige, nl. 70% (in de minimale telling van de studiedienst van Vlaamse regering), het is een wereldrecord van vreedzame transformatie waarin alle maatschappelijke en politieke functies van een Europese en wereldstad naadloos zijn overgegaan in nieuwe generaties, en dit op 60 jaar tijd.

De voedingsbodem voor identitair-nationalistisch denken zal, ook in het Vlaamse gewest, verder verschrompelen.

In het bericht grafieken aangemaakt voor 33 steden en gemeenten

Voor Antwerpen en het Brusselse gewest worden alle grafieken in de BuG opgenomen alsmede het algemene overzicht per leeftijdscategorie voor: Aalst, Asse, Brakel, Denderleeuw, Genk, Gent, Geraardsbergen, Gingelom, Heist-Op-Den-Berg, Houthalen-Helchteren, Kasterlee, Leuven, Lier, Mechelen, Puurs, Riemst, Ronse, Sint-Truiden, Tremelo, Turnhout, Vilvoorde, Willebroek, Zele en Zelzate en in het Brusselse gewest Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht, Vorst, Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Maar voor alle andere Brusselse en Vlaamse gemeenten kunnen deze overzichten eenvoudig aangemaakt in de tabel www.npdata.be/BuG/360-Buitenlandse-Herkomst/Buitenlandse-Herkomst-2015.xls  waar trouwens ook alle bevolkingsaantallen en aantallen van Buitenlandse Herkomst per leeftijdscategorie en per gemeente zijn opgenomen.

Lees het volledige bericht on-line: http://www.npdata.be/BuG/360-Buitenlandse-Herkomst/ met alle gedetailleerde gegevens en commentaar.
 
Jan Hertogen
, socioloog

take down
the paywall
steun ons nu!