De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brussel laagste vaccinatiegraad, laagste besmettingscijfers (momenteel)

dinsdag 9 november 2021 22:51
Spread the love

 

Enkele weken geleden nog had de media het continu over Brussel en zijn lage vaccinatiegraad. Toen de cijfers uit het hoofdstedelijk gewest boven het Belgische gemiddelde zaten waren ze er bij de media als de kippen bij hierover te berichten.

Wat Brussel-basen, daar is wel een lezerspubliek voor. Voor rechtse-virologenvolgelingen weer maar eens het bewijs dat Brussel het land zo veel kwaad doet. Naast werkloos, moslim en anderstalig komt daar nu nog ongevaccineerd bij. Met zulke mensen valt echt niet samen te leven zo zag de rechtse, door coronapropaganda bevangen, medemens weer maar eens zijn gelijk.

De laatste twee weken is het echter stil geworden rond Brussel. De meeste mensen volgen gewoon de media en stellen zich niet veel vragen. Wie echter de cijfers volgt ziet momenteel dat er het tegenovergestelde gebeurt dan ons is ingeprent. Brussel scoort al twee weken het beste qua besmettingscijfers. Momenteel (cijfers van 9nov.) heeft Brussel, volgens de cijfers van Sciensano, het laagste reproductiecijfer in vergelijking met de 10 provincies en de Duitstalige Gemeenschap. West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg scoren het slechts. Zo heeft Brussel een reproductiecijfer  van rond de 0.897 tegenover 1.263 in West-Vlaanderen. De wereld op zijn kop volgens de gevolgde strategie.

Brussel heeft op twee weken een daling van 17% van het aantal gevallen, tegenover +29% in West-Vlaanderen en +25% in Oost-Vlaanderen.

Brussel heeft met 8% het laagste aantal positieve testen. Het Belgische gemiddelde is 11,2%. Hier scoren Luik en Duitstalig België het hoogst met respectievelijk 14,3% en 19,4%.

 

Waarom stellen de media hier geen vragen over? (tot het niet anders meer kan)

Omdat ze hun eigen geloofwaardigheid ermee kwijtraken. De media is zo overduidelijk partijdig in dit debat dat men ermee in hun eigen voet schiet wanneer de andere partij gelijk zou krijgen.

Even een decennia terug in de tijd. Berichten over gevechten in Syrië bereiken ons. Het verhaal dat de media ons jaren bracht was dat van een bloeddorstige dictator tegenover een volk dat voor vrijheid strijdt. Na jaren (gedeeltelijk) foutieve en partijdige berichtgeving was het nog moeilijk het ware, genuanceerde, verhaal te brengen zonder de eigen geloofwaardigheid te schaden. In die situatie zitten we nu maar dan omtrent de strategie omtrent het covid-19 virus.

Zowel de volgeling als de sceptici kan uit tal van cijfers, publicaties en mediaberichten zijn gelijk claimen en bevestigd zien. Zo haalde, voorstander van medische apartheid, Conner Russeau, op de sociale media het voorbeeld aan van Portugal als argument dat vaccins hun werk goed doen. Dat is op zich een argument dat je kan gebruiken. De vaccinatiegraad is er erg hoog en de cijfers gunstiger dan elders in Europa. Een sceptici haalt dan weer Zweden aan als argument. Geen mondmaskers, geen medische pas, geen lock down’s, geen vierde golf (momenteel). Ook de sceptici haalt een argument aan dat correct is. De media maken ook gebruik van het selectief lezen van de cijfers, ze horen nochtans neutraal te zijn in een democratie.

 

Waarom is de vaccinatiegraad het laagst in Brussel?

Rechtse volgelingen zien het als een gebrek aan integratie. PVDA haalde aan dat er te weinig Brusselaars een vaste huisarts hebben en er te weinig mobiele vaccinatiecentra zijn. Ik zie een andere reden. De media. Elke dag opnieuw wordt u er aan herinnert dat er een pandemie gaande is, dat de ziekenhuizen (bijna) overspoeld (dreigen te) worden. Dat enkel een vaccin ons kan redden om terug vrij te mogen leven. Een groot deel van de Brusselaars kijkt niet naar dezelfde media dan de Nederlandstalige Belgen. Vandaar het verschil in vaccinatiegraad. Wie geen media volgt ziet geen pandemie. Geen mensen die massaal ziek worden rondom u, geen ziekenwagens op en af die mensen happend naar adem naar het ziekenhuis vervoeren, geen berichten van tal van kennissen die op jonge leeftijd overlijden aan corona. Maar als je u scherm aanzet… daar is de pandemie weer.

Met dat laatste wil ik niet gezegd hebben dat er geen probleem is met een virus momenteel. Maar er zijn andere manieren om daar mee om te gaan. Vergrijzing, angst voor de dood, een heilig geloof in de maakbaarheid, digitalisering, oppermachtige multinationals binnen tech, media en pharma, individualisering, besparingen in de zorg, zinloosheid van de uitgevoerde arbeid (bullshit jobs), een onzekere zoekende mensheid.

De voedingsbodem van hoe het komt dat we in deze collectieve waanzin zijn verzeilt geraakt.

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!