De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verslag betoging Brussel tegen coronapas en verplichte vaccinatie

Verslag betoging Brussel tegen coronapas en verplichte vaccinatie

Er waren afgelopen weekend vele tientallen betogingen over heel Europa dit tegen de coronapas en verplichte vaccinatie. De grootste betoging vond plaats in Brussel. Een verslag.

zondag 23 januari 2022 20:04
Spread the love
De betogers zijn kwaad op Europa, dat met het boosterpaspoort zijn programma van digitalisering een duw in de rug wil geven.
De betogers, waaronder heel wat gezinnen, kwamen vanuit verschillende landen naar Brussel om samen met lotgenoten en sympathisanten te manifesteren voor mensenrechten.  Opvallend waren de Zwitserse en Roemeense delegatie. Er waren veel Fransen en Nederlanders maar ook mensen uit Brazilië, Polen, Griekenland, Oostenrijk, Spanje en waarschijnlijk nog heel wat andere landen.
Vooral de coronapas was kop van jut, maar ook de mondmaskerplicht (voor kinderen) kon op veel antipathie rekenen bij de deelnemers. Verder vragen de betogers een open debat.

Meer diversiteit op deze betoging dan op een bijeenkomst van Vooruit

Extreemrechts was verre van de drijvende kracht vandaag. De manifestanten zijn een doorsnede van de bevolking, met waarschijnlijk iets meer laaggeschoolden dan hoger opgeleide. Omdat die laatste verstandiger zijn voel ik u al denken. Dat denk ik niet. Lager opgeleide mensen leven meer op hun gevoel. Dat zegt bij sommigen dat er iets niet klopt. Zeker wanneer je zelf geen weinig of geen angst hebt voor het virus wegen de maatregelen voor lager opgeleiden zwaarder. Een quarantaineplicht is nu eenmaal leuker in een villa met tuin dan in een appartement zonder terras.
De organisatie van de betoging slaagt erin om een Vlaamse Leeuw, een hoofddoek en een yogi-vegetariër samen te brengen. Verbinding is dan ook een sleutelwoord van de vrijheidsbeweging die ontstaan is rond de verstikkende en langdurige covid-maatregelen. De politiek laat al deze mensen op ongeziene wijze in de steek. De politiek, en niet in het minst centrumlinks, discrimineert mensen die natuurlijke immuniteit verkiezen boven farmaceutische immuniteit via een spoedvaccin. Discriminatie en uitsluiting op ongeziene wijze in een democratie. Wanneer er dan tegen deze discriminatie gemanifesteerd worden deze mensen afgeschilderd als complotdenkers en antivaxers. Twee termen die vooral goed zijn om het debat te ontwijken. Heeft u ooit al eens een babbel gehad met een coronavaccin weigeraar? Misschien hebben die mensen daar wel argumenten voor. Zeker eens doen. Gewoon rustig, zonder vooroordelen.

Crisis makkelijk te ontmijnen

We hebben twee jonge levens verloren bij lockdowncontroles. Eén bij een vlucht op de brommer, één bij een val uit een raam. We hebben La Boum gehad en nu hebben we de anti-pas betogingen. De dominante figuren in dit verhaal hebben heel wat gevraagd van de bevolking en dat gedurende lange tijd. Waarom dan nog die rancune om mensen cultuur, horeca en reizen te ontzeggen. Deze crisis ontmijnen is zo gemakkelijk, was elke politieke crisis maar zo gemakkelijk.
Schaf het vaccinatiepaspoort af en meteen ook de mondmaskerplicht voor kinderen en de peis en vree zal spoedig wederkeren. Dat is in het algemeen belang. Betogingen gaan er blijven zolang je mensen uitsluit. Dat kost de gemeenschap handen vol geld. Honderden politieambtenaren moeten dan immers aan zondagstarief aan het werk, de tunnels van Brussel moeten worden gesloten, het puin moet worden geruimd na weer maar eens een kat en muis spel tussen politie en betogers. Vrede = geen coronapas. Ik ben voor vrede.

Belgen als trekker bij de wereldwijde protesten

Het is opvallend dat in België de betogingen tegen het coronabeleid erg groot zijn. Het eerste jaar van de crisis bleef het in ons land rustig op dat vlak, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland. Maar ondertussen lijkt zich in België een aanzienlijke tegenbeweging te hebben gevormd. Misschien heeft de arrogante ik-weet-hoe-het-moet-en-jij-niet-want-jij-hebt-geen-diploma-virologie stijl van Marc Van Ranst ermee te maken. Of speelt een figuur als Frank Vandenbroucke een rol, die niet verkozen is maar wel totalitaire maatregelen neemt. Ook zal meespelen dat de grootse partij van Vlaanderen oppositie voert tegen de pas en dat in Franstalig België de documentaire ‘ceci n’est pas un complot’ veel bekeken is. Bovendien komen Geert Vanden Bossche en Matthias Desmet uit België. Zij zijn ondertussen bekende figuren binnen de wereldwijde tegenbeweging omtrent corona. De ene i.v.m. het vaccin en het immuunsysteem, de andere i.v.m. de psychologie van massavorming en angst.

Opnieuw geweld op het einde

De maatregelen zijn uitputtend. Uitgesloten worden is vernederend. Het einde van de maatregelen wordt steeds uitgesteld, al meer dan 20 maanden lang.
Iedereen met wat mensenkennis weet dat het gevoerde coronabeleid tot protest en geweld kan leiden. Het geweld is eigenlijk een politieke keuze. Het is aan de politiek om het evenwicht te bewaren binnen de diversiteit aan mensen. Dat doet men niet, men kiest voor het marginaliseren van andersdenkenden. Men kiest voor conflict met een minderheid. De politieambtenaren dienen als schietschijf van een gefaald beleid. Het OCAD waarschuwde voor hevige weerstand tegen de coronaregels vorig jaar, en raadde aan ook naar de tegenstanders te luisteren. Dat deed de politiek niet, men gooide olie op het vuur met uitspraken zoals ‘laat ze nergens meer binnen’.
Ik begrijp dat mensen zo boos en wanhopig zijn dat ze geneigd zijn om geweld te gebruiken. Maar yoga is een beter alternatief, want ik had liever wat langer kunnen blijven in het Jubelpark. Een dansje placeren met gelijkgezinde, daar had ik zin in. Het traangas dacht daar anders over.
Er stond nog zeer veel volk toen het geweld begon. Als zo’n massa begint te panikeren kan dat gevaarlijk zijn. Zeker in het Jubelpark dat met een hek is omringd en slechts enkele uitgangen heeft.  Gelukkig hebben de sceptici van het coronabeleid niet snel de neiging te panikeren. Niet om een virus, niet bij een charge van de politie.

Waar was jij toen?

De betoging was historisch. De vrijheidsbeweging heeft zijn noot in de geschiedenis geschreven. Hopelijk staat u aan de juiste kant, want als een pandemie voorbij is zijn de discriminerende maatregelen gewoonweg neofascisme.
Links, laat dit topic niet over aan extreemrechts en sluit aan bij de vrijheidsbeweging.
Zolang de pas niet is afgeschaft, tot de volgende.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!