De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brazilië @ de Centrale

donderdag 29 september 2011 15:30
Spread the love

Vanaf 4 oktober 2011 gaat Europalia.brasil van start met tal van unieke concerten, dans, films, tentoonstellingen en workshops.

Europalia.brasil zal een actueel en ongekend Brazilië tonen met diversiteit als hoofdthema. Verrassend modern, met een gedetermineerde blik op de toekomst, put Brazilië zijn inspiratie uit zijn “roots”/traditie en uit de verscheidenheid van zijn bevolking. Brazilië is een smeltkroes van Indianen, van de erfgenamen van de Europese kolonisten, van Afrikaanse slaven en van de vele inwijkelingen uit Japan, China, Libanon, Italië, Duitsland …
De verwerking van al deze culturen vormt uiteindelijk de eigen Braziliaanse cultuur in al haar diversiteit.
Muziek is overal aanwezig in Brazilië. Het maakt deel uit van het dagelijks leven, zowel in de steden als op het platteland. Vooral op het platteland is de traditionele muziek heel levendig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er daar meer dan 200 verschillende stijlen van bestaan.
Intercultureel Centrum De Centrale in Gent pakt als partner van het Europalia festival uit met een uniek en sterk programma. Het is een uitzonderlijke gelegenheid om een aantal van deze artiesten in Europa aan het werk te zien. Naast het muzikale programma staan er ook films, een poppen/marionettentheater, een tentoonstelling en de première van een theaterstuk met Braziliaanse, Nederlandse en Belgische artiesten op het programma.
Naast de reeds bestaande linken, willen we met dit programma enkele nieuwe banden smeden tussen Gent en Brazilië.

Dankzij de vele migratiestromen in Brazilië heeft het land een indrukwekkende waaier aan muziekgenres ontwikkeld, die elementen van de verschillende culturen samenbrengt. Het resultaat is een muzikale traditie met invloeden uit Europa, Afrika, het Middenoosten en van de autochtone Indianen. De nadruk zal liggen op deze multiculturele oorsprong, hoe de muziek geëvolueerd is en hoe de verschillende invloeden ook vandaag nog op elkaar inspelen.

Muziek is overal aanwezig in Brazilië. Het maakt deel uit van het dagelijks leven, zowel in de steden als op het platteland. Vooral op het platteland is de traditionele muziek heel levendig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er daar meer dan 200 verschillende stijlen van bestaan.

Tijdens de jaren ‘30 schudde de opkomst van de radio de Braziliaanse muziek op haar grondvesten. Een nieuwe generatie muzikanten veroverde met haar innoverende muziek moeiteloos het land, en samba werd snel het nationale ritme. Tot op de dag van vandaag hebben componisten als Dorival Caymmi, Ataulfo Alves en Ari Barroso een niet te onderschatten invloed.

Het hek was van de dam, tal van nieuwe muziekstijlen ontstonden. Samba evolueerde onder andere tot de meer romantische en melige pagode, vooral populair tijdens de jaren ‘80 – ‘90. Vanuit de caipira, eenvoudige maar prachtige melodieën van het platteland van São Paulo, Goiás, Paraná en Minas Gerais, ontstond de sertanejo, het Braziliaanse equivalent van country music.

De Amerikaanse jazz werd gretig geadopteerd en aangepast, en werd bossa nova, de meest invloedrijke
Braziliaanse muziekstijl van de 20ste eeuw. Het ontstond als een reactie op de overdreven dramatische en orkestrale muziek uit de jaren ‘50. De tragische, hartbrekende teksten werden vervangen door zorgeloze, vrolijke gedichten, de grote orkesten maakten plaats voor soms niets meer dan een gitaar en een stoel, en de lyrische stemmen werden zachter en intiemer. Legendarische namen maakten deel uit van deze beweging, zoals João Gilberto, Tom Jobim en Vinicius de Moraes.

Een andere zeer belangrijke rol wordt toebedeeld aan de MPB (Musica Popular Brasileira). Deze stedelijke, gesofisticeerde maar immens populaire muziekstijl bracht namen voort die tot de internationale top behoren, zoals Chico Buarque de Holanda, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Edu Lobo en Milton Nascimento.

Al deze muzikale stijlen – en nog vele anderen – zullen tijden het festival aan bod komen, zij het in de vorm van concerten of in muziekdocumentaires. Artiesten uit alle hoeken van het land zullen aanwezig zijn, zowel uit het meer Europese en stedelijk Zuiden en het landelijk Zuidwesten, als uit Minas Gerais, het Noordoosten en Amazonië, de smeltkroes van Indiaanse, Afrikaanse en Cabocloculturen.

De Braziliaanse muziek is in constante ontwikkeling, en verwelkomt altijd hartelijk nieuwe stijlen en briljante jonge artiesten. Daarom wil Europalia.brasil naast de gevestigde waarden ook jong talent uitnodigen. Een groot aantal Belgische muzikanten heeft interesse getoond om met Braziliaanse artiesten te werken, dus kunnen we uitkijken naar boeiende, nieuwe coproducties en creaties! Een speciale gelegenheid dus om een aantal Braziliaanse artiesten aan het werk te zien.

Europalia.brasil @ Intercultureel Centrum de Centrale in Gent loopt van 20 oktober tot 11 december 2011.

Naast muziek is er ook poppentheater, films, dans, theater en een workshop Braziliaanse FORRÓ accordeon.
Natuurlijk kan u ook in ons wereldrestaurant terecht dat van de gelegenheid gebruik zal maken om de fantastische Braziliaanse keuken te verkennen: http://www.decentrale.be/wereldrestaurant_249.aspx

We heten u van harte welkom op de verschillende activiteiten. Een ideale gelegenheid om de nieuwe tribune in de Turbinezaal van de Centrale te komen uitproberen!

Voor meer info, het programma en tickets: http://www.decentrale.be/festival-europaliabrasil_68.aspx

PROGRAMMA

20/10/2011 – Film
MORO NO BRASIL, Mika Kaurismaki, 2002

27/10/2011 – Film
LINHA DE PASSE, Walter Salles, 2008

01/11/2011 – Concert
DJ TUDO & sua gente de todo lugar (São Paulo) vs STEVEN DE BRUYN

02/11/2011 – Workshop + dansavond
Workshop Braziliaanse FORRÓ accordeon & FORRÓ DANS NIGHT met LIVE & DJ-SET door DJ TUDO & sua gente de todo lugar (São Paulo)

03/11/2011 – Film
ESTÔMAGO, Marcos Jorge, 2007

04/11/2011 – Poppentheater
COBRA NORATO door GRUPO GIRAMUNDO (Belo Horizonte )

15 + 16/11/2011 – Dans
EXOTICA | The Misadventures Of A Samba Dancer
Luanda Casella

17/11/2011 – Film
ORFEU NEGRO, Marcel Camus , 1959

18/11/2011 – Concert
FAMILIA ASSAD (São Paulo)
“De Volta As Raizes” (Back to Our Roots)

29/11/2011 – Gratis Café concert
DONA CILA E SEUS PUPILOS (Pernambuco)

02/12/2011 – Concert
CHICO PINHEIRO QUARTET (São Paulo)

08/12/2011 – Film
ANTÔNIA, Tata Amaral, 2006

09 + 10 + 11/12/2011 – Theater
PASSION ACCORDING TO CLARICE
Theatercollectief Das Marionette

09/12/2011 – Concert + fuif
GRUPO UAKTI (Minas Gerais) vs TUUR FLORIZOONE
+ After Party met Bugalu Sound

11/12/2011 – Concert + fuif
SAMBA CHULA DE SÃO BRAZ (Bahia)
+ After Party met Bugalu Sound

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!