De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Braziliaanse staat Goiás wilde opnieuw asbest produceren

Braziliaanse staat Goiás wilde opnieuw asbest produceren

zaterdag 14 november 2020 01:41
Spread the love

In ’95 werd onder Ex-President Felipe Henrique Cardoso (’95-’03) de productie van Asbest of Amianto afgeschaft in Brazilië. Asbestvezels zitten in beton en kunnen na bewerking een stoflong of een steenlong veroorzaken. Dit komt voornamelijk voor bij de arbeiders die de asbestplaten moesten vastzetten op de daken. In februari 2020 werd er onderdruk van de nieuwe gouverneur van de staat Goiás een wet gestemd om weer te beginnen met de extractie van asbest, dit gebeurde onderdruk van de bonden die zo’n 12.000 arbeiders weer aan het werk wilden krijgen.

De wet °9055 * veroorzaakte het sluiten van verschillende asbestbedrijven en mijnen. In ’94 (The Intercept heeft het over ’14, maar die datum is niet logisch) kreeg de huidige Gouverneur van Goiás nog ongeveer honderd miljoen real (300 miljoen real) van SAMA of het mijnbouwbedrijf in Minaçu voor zijn herverkiezing voor parlementair voor Goías in de kamer van volksvertegenwoordigers. De hypothese is dat hij het nakende verbod op asbest moest gaan aanvechten. Dit lukte echter niet, maar het is nog niet duidelijk hoe lang asbest nog gebruikt is in Brazilië.

Met de aanstelling van President Bolsonaro (2018-…) werd er weer meer geïnvesteerd in de ontginning van grondstoffen zonder rekening te houden met de ecologische en menselijke kost van die ontginning. Hierdoor kwam asbest weer in beeld. De huidige gouverneur van Goiás, die we kennen van de banden met SAMA in ’94, voerde begin dit jaar een nieuwe wet in zijn staat Goiás om de ontginning van asbest op te starten. De wet werd echter snel overroepen door het hooggerechtshof omdat er aan de wet °9055 niet getild kan worden.

Toch is er weer een gevaarlijk precedent geschept omdat met een President als Bolsonaro de macht van de natiestaat juist wordt uitgehold en er meer macht gaat naar de staten. Het is nog niet zo ver dat staten de grondwet of wetten van het hooggerechtshof kunnen overroepen.

De vraag van het heropenen van de mijnen kwam eigenlijk van de vakbonden omdat ze op die manier 12.000 arbeiders weer aan het werk kunnen helpen bij SAMA of de mijn Minaçu op 500 km van de hoofdstad van Goiás. Er moet natuurlijk wel gesteld worden dat asbest een essentieel product is in industriën die werken met hoge temperaturen, daar dient asbest als isolatie stof. Denk maar aan de ruimtevaart, hoogovens, zonnecellen, kernenergie.

En het opkuisen van asbest moet nog beginnen in Vlaanderen, hiervoor wilt de Vlaamse regering deze week beslist om 124 miljoen euro vrij te maken, terwijl er nog geen recyclage fabriek bestaat van asbest in België. De asbestvezel kan zowel in de lucht als in het water zitten, daarmee moet de recyclage zeer sinecuur gebeuren en in het zuiden hebben ze hier geen geld voor.

Er zijn momenteel nog geen bewijzen om te zeggen dat de asbest extractie in Brazilië iets heeft te maken met België. Het zou kunnen dat Eternit Kapelle-op-den-Bos vroeger eigenaar was SAMA of the Eternit Group zoals werd geopperd in de media in 2018 over de praktijken in India met the Everest Eternit Groep, maar deze piste is voorlopig afgesloten omdat Eternit Kapelle-op-den-Bos officieel heeft meegedeeld dat dit niet het geval is.

*Het is niet duidelijk of deze wet alle vormen van asbest dekt

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!