De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Braziliaanse president wordt beschuldigd voor aanzetten tot volkerenmoord

Braziliaanse president wordt beschuldigd voor aanzetten tot volkerenmoord

maandag 2 december 2019 17:04
Spread the love

Open Democracy is een Britse politieke website. Zij willen door middel van rapporten en analyses van sociale en politieke kwesties “de macht uitdagen en een democratisch debat aanmoedigen” over de hele de wereld. Zij stuurden naast anderen dit bericht de wereld in.

Twee prestigieuze Braziliaanse mensenrechtenorganisaties klaagden president Jair Bolsonaro aan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De beschuldiging luidt: aanzetten tot genocide op de inheemse bevolking. De aanklagers zijn een groep advocaten, die staan voor het Collectieve Verdedigingskantoor voor de Mensenrechten (CADHu) en de Commissie Arns. Deze laatste is genoemd naar kardinaal Evaristo , aartsbisschop van São Paulo. Hij was een fervente verdediger van de bevrijdingstheologie binnen de katholieke kerk. Hij stierf in 2016. De Commissie Arns is bevolkt door personaliteiten van de politieke wereld zoals enkele ex-ministers, juristen, academici, intellectuelen, journalisten en enkele sociale militanten.

In het document dat de twee instanties lanceren is ook sprake van misdaden tegen de mensheid en worden verklaringen van Bolsonaro aangestipt die het geweld tegen de inheemse gemeenschappen stimuleert door maatregelen te lanceren die de regering overneemt. Het gaat hier onder meer over het verminderen van de inspectie van de afgelijnde gebieden in de Amazone. Nu steeg al 29,5% de ontbossing door branden en houtkap. Maar er werden ook 33 activiteiten of officiële toespraken van Bolsonaro aangestipt die kenmerken van misdadigheid in zich dragen, wanneer men ze tegen het licht van het Statuut van Rome houdt. Dit internationaal akkoord werd bovendien door Brazilië in 2002 ondertekend.

In de aanklacht worden de branden in de regio van de Amazone vermeld, die dit jaar een eerste internationale crisis door de regering van Bolsonaro veroorzaakte. Maar er komt ook zware druk vanuit de hoek van de landbouwers en de veeteelt, de illegale mijnontginning en de houthandel. Volgens de tekst van de aanklagers oefenen al deze activiteiten een enorme impact uit op het woud en de volkeren die er wonen. Maar ook het misdadig optreden van de president tegen militanten en de organisaties van de civiele maatschappij wordt op de korrel genomen.

Dieren in dierentuinen

De aanklacht werd ingediend in Den Haag de dag nadat de nieuwe versie van de Militaire Strafrechtelijke Code op 26 november verscheen. Verdedigers van de mensenrechten vrezen dat de nieuwe versie de deur openzet om burgers te vermoorden, want het verruimt aanzienlijk het concept van zelfverdediging.  Sinds zijn aantreden dit jaar viel Bolsonaro herhaaldelijk uit tegen de inheemse volkeren. Hij vergeleek het met dieren in dierentuinen en met voorhistorische mensen. Hij stond vooraan om de Nationale Inheemse Stichting finaal te ontmantelen. Die stichting beschermt meer dan 300 inheemse gemeenschappen in Brazilië.

Op gevaar af in een mantra te vervallen wil ik om te besluiten er nog maar eens op wijzen dat dit soort van wereldleiders de bondgenoten zijn van huidige president Trump en van het Amerikaans establishment in het algemeen. En ja, nog iets, Amerikaanse bondgenootschappen worden aangegaan op basis van democratie en mensenrechten.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!