De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BP en Halliburton wisten voor de explosie dat gebruikte cementmix niet deugde
BP, Golf van Mexico, Olieramp, Amerika's, Macondo-oliebron -

BP en Halliburton wisten voor de explosie dat gebruikte cementmix niet deugde

vrijdag 29 oktober 2010 10:56
Spread the love

 

Er zijn twijfels ontstaan over de kwaliteit van het cement dat door de Amerikaanse onderaannemer Halliburton is gebruikt bij tests die werden uitgevoerd weken voor het fatale lek in de pijpleiding van BP in de Golf van Mexico ontstond. Dat hebben onderzoekers van de onderzoekscommissie van de Amerikaanse president Barack Obama gemeld, staat te lezen in de Wall Street Journal en de Financial Times.  De bevinding is tegenstrijdig met de claim van Halliburton. Die heeft altijd volgehouden dat de cementmix die gebruikt werd volledig betrouwbaar en stabiel was.

Volgens het onderzoekspanel werden vier tests uitgevoerd en slechts uit één daarvan bleek dat de cement kwalitatief voldeed. Of Halliburton dit als een potentiëel probleem aan BP heeft gemeld, is niet duidelijk. Op 8 maart werden wel problemen met de tests gemeld in een e-mail aan BP.

‘Halliburton (en misschien) BP hadden de cementmix moeten herberekenen vooraleer die bij de Macondo-bron te gebruiken’, staat in het rapport te lezen.

Bij een ontploffing in de Macondo-oliebron op 20 april ll. stierven 11 mensen. Via het lek zouden uiteindelijk 5 miljoen vaten ruwe olie in zee verdwijnen. De explosie leidde tot de zwaarste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Bron : Express.be  / Financial Times

take down
the paywall
steun ons nu!