De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Bordeel’ Antwerpse flikken

‘Bordeel’ Antwerpse flikken

donderdag 15 september 2011 16:15
Spread the love

‘Het verdwenen PV !’ De titel van een misdaad roman? De Antwerpse politie heeft er een probleem bij. Genaamd:Koen Blijweert. Een naam als een klok in de onderwereld van invloedrijke ondernemers. Hij heeft een zeer lange arm, weet veel als duistere hardwerkende Vlaming. Hij ligt aan de basis van weer een ‘politieoorlog’.

Fysieke agressie blijk van engagement…

De ‘stad aan de stroom’ wordt dagelijks meer een ‘Chicago aan de Schelde’. Extreem rechts en de politieke meerderheid werpen geld en middelen in een PR-campagne die doet uitschijnen dat de stad in handen dreigt te vallen van het ‘uitschot’. Van de armsten, van drug dealers, kleine criminelen, gewelddadige bendes in Antwerpen-Noord en andere bewust gemarginaliseerde wijken.

Waar op project ontwikkelaars als Blijweert azen. Volkse wijken worden onbewoonbaar door onbetaalbare huur prijzen. Monstrueuze prestige projecten als het MAS worden met vuurwerk aan de mensen opgedrongen terwijl er een groot tekort is aan schoolgebouwen. Wijken worden ‘opgekuist’ van de oorspronkelijke bewoners, de huizen sneuvelen voor duur beton. Raar dat de mensen onrustig worden?

Tegen die onrust ziet burgemeester Janssens een alternatief : geweld. ‘Bruikbaar geweld’ wordt door burgemeester Janssens in De Morgen toegejuicht, op de voet gevolgd door UNIZO en het VB. Of is het omgekeerd?

Over de enkele weken geleden gevoerde zogenaamde ‘oorlog in de Seefhoek’ – fictie gelanceerd door alle media – zei hij in het weekend nummer van De Morgen (10/9/11) : ‘Nogmaals, ik keur die gevechten niet goed, maar ze zijn wel een blijk van engagement’. Onze burgemeester getuigt hier van een diep psychologisch inzicht…

Samengevat, Janssens (SP-A) keurt fysiek geweld tussen burgers goed wanneer het in zijn kraam past. Nultolerantie? Nu even niet. Hij zit daarmee op dezelfde lijn als het Vlaams Belang, dat oproept knokploegen te organiseren. Geweld gebezigd door middenstanders die het recht in eigen hand nemen, kan op steun van uit het stadhuis rekenen. UNIZO scoort. (‘Seefhoek vooruit!’) (1)

Het ene geweld is het andere niet

Uiteraard zijn jonge allochtonen die hun woede om het dagelijkse racisme en uitsluiting  tonen in ‘rellen op de Turnhoutsebaan’, minstens ‘hooligans’ waartegen met de ‘grove borstel’ moet opgetreden worden. De titel boven het weekend interview in De Morgen luidde : ‘Er is een forse tegenwind opgestoken in Antwerpen’. Inderdaad, en wie wind zaait zal storm oogsten.

Dat ook in Antwerpen en andere Belgische steden zich ‘Londense rellen’ zullen afspelen, is voorspelbaar. Dàt geweld noemen Janssens en C° crimineel. Die tegenstelling, mijnheer Janssens, heeft een naam die jij als ‘socialist’ nooit uitsprak : klassenstrijd. Het geweld van sociaal uitgeslotenen heet ‘ rechtvaardig geweld’. Met je oorlogsverklaring in je pamfletje ‘Voor wat, hoort wat’ maak je de geesten rijp voor geweld. De provocateur ben jij.

Het werkelijke gevaar voor een leefbare stad zit aan de Grote Markt. En bij de politie top, waarvoor de burgemeester verantwoordelijk is. Corps chef Eddy Baelemans zit in vieze papieren. Ondermeer wegens de situatie bij de stedelijke recherche. Waar na de zelfdoding van de commissaris van de cel-jongeren de smurrie over straat spoelde. (‘De dood van een Antwerps rechercheur’) (2)

Hardwerkende Vlamingen

De nieuwbakken coördinator van de recherche werd vlug afgedankt en in paniek wisten Janssens en zijn politie top niets anders te bedenken dan de corps chef himself aan het hoofd te zetten van de recherche.(‘Recherche onder curatele’) (3)

Nu krijgt Eddy Baelemans er een akkefietje bij, uitgebracht door HUMO op dinsdag 13 september ’11. Er is een PV zoek, heeft nooit bestaan of is vernietigd. Geen simpel PV-tje, maar een zaak van afpersing, ontvoering, gijzeling, bedreiging,…

Niet in het milieu van het ‘uitschot’, maar in kringen van hardwerkende, rijke Vlamingen en hun corrupte connecties met de politie top, waarbij corpschef Baelemans.

De geslaagde Vlaams-nationalistische en extreem rechtse ‘vastgoed tycoon’ Koen Blijweert speelt opnieuw een centrale rol. DeWereldMorgen.be journalist Dirk Barrez vestigde naar aanleiding van de TV-serie ‘Het goddelijke monster’ de aandacht op een boek van hem, waarin een inventaris van mega schandalen in Vlaanderen.(‘Goddelijke monster en de atomaschriftjes’)  (4)

Hoe Blijweert ‘ze in zijn zak heeft’

Ikzelf publiceerde begin dit jaar op DeWereldMorgen.be een gedétailleerd artikel over figuren als Koen Blijweert. Met wiens entourage ik enkele jaren geleden aan tafel zat. In het artikel  ‘Shame: Vlaamse maffia betaalt casch’ + links vindt je uitgebreide info over deze figuur en zijn omgeving. (‘Shame…’) (5)

Blijweert schoof begin dit jaar in een sterrenrestaurant mee aan bij discrete regerings onderhandelingen. De Standaard (22/1/11/ : ‘Aan de tafel zit nog een zesde man. De beruchte lobbyist-vastgoedmagnaat-verzekeringsmakelaar Koen Blijweert (55). Een man over wie al jaren smeuïge verhalen de ronde doen, over hoe hij politici en magistraten omkoopt en ‘in zijn zak heeft’.

En : ‘…de beruchte Koen Blijweert mag die dag rustig meepraten over de toekomst van ons land’. Verder : ‘Niemand had hem uitgenodigd… Niemand vond het erg dat de ongenode gast de rekening betaalde’. Ons kent ons,en ‘Voor wat, hoort wat’, nietwaar?

Is het raar dat mijn buren politici wantrouwen? Deze extreem rechtse intrigant laat nu zijn geurspoor in Antwerpen na.

Ik spreek niet voor fascisten

Wat is er nu weer aan de hand? Met als titel ‘Operatie beschadiging’ onthuld HUMO waarom Glenn Audenaert, een gerespecteerd en bekwaam directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel, absoluut geen opvolger mag worden van de in diskrediet gebracht Koekelberg, als commissaris-generaal van de federale politie. Er wordt nu alles uit de kast gehaald om hem in verlegenheid te brengen.

Audenaert is een ‘flamboyante’ figuur waartegen vier onderzoeken lopen die duidelijk gefabriceerd lijken om hem een voetje te lichten. Dat ook hij minder gelukkige contacten in zijn chique thuishaven Knokke niet schuwt, is een feit. Hij is open, praat met de media en is een Belgische democraat.

In een vroeger interview met HUMO zei hij over het VB, de N-VA en de LDD : ‘Ik ga niet spreken voor een publiek dat de staat die ik dien ter discussie stelt. Dan had ik in de jaren dertig evengoed voor de fascisten kunnen gaan spreken’.

Een man die de geschiedenis kent en daar correct rekening mee houdt. De genoemde extreem-rechtse partijen waren in alle staten, eisten en verkregen excuses… Diezelfde partijen hebben nooit hun wapenbroeder Koen Blijweert laten vallen, ook niet toen hij voorheen en nu betrokken is in criminele zaakjes.

Dat soort hardwerkende Vlamingen zal dus de basis vormen van ‘ondernemend Vlaanderen’ moest extreem rechts haar zin krijgen en België gesplitst worden.

PV zoek in Antwerps ‘bordeel’

In het stuk van HUMO zitten talrijke nieuwtjes over hoe het er aan de top van de federale politie aan toe gaat. Een bron uit justitie : ‘Vroeger waren de gerechtelijke politie en de BOB, de gerechtelijke dienst van de rijkswacht ‘bordelen’. Hij heeft er een performante en goed functionerende dienst van gemaakt’. Iemand als Audenaert zou in het ‘bordeel’ van de Antwerpse recherche zinnig werk kunnen doen.

Maar neen, hij wordt mee betrokken in dat ‘bordeel’ aan de Schelde. Het betreft één van de onthullingen in HUMO. In deze stad kan nog heel wat ‘geregeld worden’, blijkt. En verdwijnen PV ‘s spoorloos of werden nooit opgemaakt rond ernstige feiten, het gaat niet om een parkeer boetes.

Trachten we dit verhaal samen te vatten… Gazet van Antwerpen heeft het over een ‘bizarre interventie’ waarvan geen spoor rest. Audenaert krijgt een paar jaar geleden een telefoontje van bevriend zakenman Koen Blijweert. De zoon van een vriend van hem zit in de problemen, en nog geen klein beetje. Ziehier hoe het er in de Vlaamse upper class aan toe gaat…

Vrienden onder mekaar

Die zoon was vastgoedmakelaar in Antwerpen maar ging failliet. Hij dook in het uitgaansleven en ontmoette ‘slechte vrienden en drugs’. Na uitspattingen in een sekstent kon hij niet betalen en werd gegijzeld door enkel Turken die 30.000 euro eisten.

Ook Koen Blijweert is bekend met sekstenten. Hij chanteerde de vroegere Brusselse substituut Dirk Mercks met casch en verwen partijen in het Amsterdamse bordeel – in handen van de Hels Angels – Yab Yum.

In paniek belt de zoon van de vriend van Blijweert een ‘Israëlische vriend’ op. Vrienden onder mekaar… Deze stuurt een knokploeg. Maar de zoon van… raakt van de regen in de drup. De Israëliers bleken ‘slechte vrienden’, zagen in hem een lekkere kluif en ontvoeren hem naar het Antwerpse Hilton hotel. Daar werd hij vastgehouden tot aan zijn bevrijding.

Wie komt deze zoon van… bevrijden? De politie. Audenaert had na het telefoontje van Koen Blijweert de Antwerpse corpschef Eddy Baelemans gealarmeerd. Deze laat de zoon van… door zijn politie uit de handen van de Israëliërs halen. Eind goed, al goed, zou je zeggen. De flikken déden het maar weer. Zoals alle opgeloste handtas diefstallen verdiende dat een vermelding in de gazet.

Wraak…

Echter, er zou nooit een klacht ingediend zijn wegens ontvoering en afpersing. Dat hoefde ook niet, de politie moest bij die interventie minstens een PV opstellen. Het Parket kon oordelen over de gevolgen. De woordvoerder van de Antwerpse politie, Fons Bastiaenssens, kan met de beste wil geen PV terugvinden. Glenn Audenaert blijft er bij dat Koen Blijweert hem ter hulp riep en hij de Antwerpse corpschef zoals het hoorde informeerde.

Wegens dit ‘oud conflict’ dreigt Glenn Audenaert – die in de selectie commissie zit voor het aanduiden van een opvolger van Koekelberg – door de Antwerpse corpschef in de wielen gereden te worden. Corpschef Baelemans heeft véél te verbergen en vreest de ‘flamboyante’ Audenaert die intellectueel en beroepsmatig een trapje boven hem staat. De flik ‘uit de provincie’… Die niet eens zijn eigen recherche op orde krijgt. Die op wraak loert, politieoorlog.

Dit verhaal verdient een gerechtelijk staartje te krijgen. Vlaamse ondernemers als Koen Blijweert voelen zich almachtig, veronderstellen boven alle normale wettelijke normen te staan. Gezien zijn ruim gedocumenteerde achtergrond als figuur die gevulde enveloppen onder tafel schuift, past een onderzoek. Dit verhaal moet in de gemeenteraad komen en uit gespit om Janssens als verantwoordelijke voor de politie, aan de tand te voelen.

Wind en storm aan de Schelde

Er zit wel opnieuw vis in de rivier, maar onthouden we dat het hier aan de Schelde stinkt en zal blijven stinken. Op een paar weken tijd was er het in mekaar storten van de recherche, de ultra rechtse propaganda speech van top rechters bij de opening van het gerechtelijk jaar, de meer dan dubieuze rel rond het CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top en nu het ‘verdwijnen’ van elk officieel spoor rond een ontvoeringszaak met geweld. Mag het een ietsje meer zijn…

Burgemeester Janssen heeft gelijk in De Morgen :’Er is een forse tegenwind opgestoken…’ Een extreem rechtse met maffiose trekjes, tot op het stadhuis. Een gevaarlijke wind voor de democratie, die met een storm beantwoord moet worden. Niet in de achter kamertjes van het beleid, maar op straat.

1 -‘Seefhoek vooruit !’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/08/16/seefhoek-vooruit

2 -‘Dood van een rechercheur’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/07/18/de-dood-van-een-antwerps-rechercheur

3 -‘Recherche onder curatele’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/07/20/antwerpse-recherche-onder-curatele

4 – ‘Goddelijke monster’  www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/09/06/het-goddelijke-monster-de-atomaschriftjes

5 – ‘Shame’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/01/25/shame-vlaamse-maffia-betaalt-cash

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!