De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bont: Dieren gereduceerd tot grondstof.

Bont: Dieren gereduceerd tot grondstof.

zondag 11 december 2016 21:11
Spread the love

Deze week was weer een zware klap voor het dierenwelzijn. Zowel in een Vlaamse als in een Poolse nertsenkwekerij in handen van Nederlanders zijn beelden gedraaid door dierenrechtenorganisaties. Deze beelden tonen voor de zoveelste keer de verschrikkelijke omstandigheden waarin dieren leven en gedood worden voor een luxeproduct als bont. Dit is niet toevallig, in deze periode worden de nertsen immers gevild voor hun vacht.

Belgische dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht beeldmateriaal naar buiten van een nertsenkwekerij in Oost-Vlaanderen. Deze beelden zijn opgenomen met een verborgen camera en de kijker krijgt uitleg van Nadine Lucas, ook te zien in de beelden. Er wordt onder andere getoond hoe de dieren in een kist voor vergassing worden gegooid. Dit gebeurd nogal ruw, de dieren zijn duidelijk gepanikeerd en de kist wordt in die mate gevuld dat het de verbeelding voorbij gaat. Na de vergassing worden de dieren uit de kist geharkt en in een kruiwagen gegooid. Eigenaar Paul De Brauwer gaat een klacht indienen omdat de beelden mogelijk illegaal genomen zijn.
Hier zijn ze te zien: https://vimeo.com/194784126
In de 16 Vlaamse nertsenfokkerijen zouden jaarlijks zo’n 300.000 dieren gedood worden voor hun vacht. Animal Rights haalde al 30.000 handtekeningen op voor een verbod.

Daarnaast zijn er ook beelden en getuigenis van een nertsenkwekerij in Polen in Nederlandse handen. Een medewerker filmde er gedurende 2 maanden. Per jaar worden er 80.000 nertsen gefokt voor jassen, handschoenen en dergelijke. De beelden van de praktijken zijn schrijnend, nertsen in zeer kleine kooien, levend onder grote stress, piepend en lijdend onder verschillende infecties.
Deze beelden worden hier getoond: https://youtu.be/9MH3Lkx_PTI

De bontindustrie is een schrijnend voorbeeld van dieren die gereduceerd worden tot een grondstof om winst uit te halen. De dieren worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden en hun pels moet daarna veel geld opbrengen. Voor maximale winsten zullen de dieren een minimum aan verzorging krijgen, net genoeg om voldoende dieren te laten overleven. Hoewel er ondertussen alternatieven zijn die esthetisch en qua comfort niet moeten onderdoen, blijven bedrijven ervoor kiezen deze walgelijke praktijken uit te voeren of te ondersteunen via de verkoop van bont. Indien we naar een maatschappij willen groeien waarbij het dierenleed tot een minimum beperkt wordt dienen we de verkoop van bont te stoppen.

take down
the paywall
steun ons nu!