De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bolsonaro zal een zittende president worden

Bolsonaro zal een zittende president worden

maandag 24 oktober 2022 17:33
Spread the love

De overwinning van Lula lag open op zes maanden voor de verkiezingen, toen had Bolsonaro maar dertig percent van de stemmen en was dus de strijd gestreden. Op enkele dagen voor de verkiezingen werd het weer een nek-aan-nek race. Waar we enkele weken terug nog spraken over een linkse president met een rechts parlement en senaat. Kunnen we nu spreken van een regelrechtse Braziliaanse politiek.

Toch is er nog hoop als Lula nipt het presidentschap haalt, Simone Tebet in haar zuidelijke staten nog enkele gouverneurs en senatoren kan binnen halen en moest Ciro (PDT) zich nog openlijk uitspreken voor Lula. Dan kan er misschien nog een linksverhaal inzitten, anders zal het verzuipen worden in een rechte golf die geen weerklank meer heeft.

We kunnen stellen dat er van een linkse golf geen sprake kan zijn in Latijns-Amerika(Latam) als Brazilië of Argentinië niet in linkse handen is. Er is nood aan herverdeling, maar het geld is op. De economische groei in Latam daalt, buitenlandse mogendheden zoals de VS en China zwaaien de plak en de jeugdwerkloosheid was nog nooit zo hoog. Sociale programma’s worden afgeschreven als uit de verleden tijd, omdat dit niets oplevert volgens rechts. Volgens hen moeten we weer naar een economie die iets opbrengt, en in Brazilië is dit voornamelijk landbouw. Terwijl vaak hoogopgeleide jongeren het hazenpad kiezen naar het buitenland.

Brazilië komt nu toch wel in een serieuze alarmfase terecht de oude garde van links heeft het verbrod op internationaal vlak en de jeugd heeft nog niet genoeg macht om voor verandering te zorgen. Toch heeft de strijd van links ons in Latam geleerd dat het snel kan gaan omdat Jorge Castañeda (bekend Mexicaans schrijver) op 22 maart 2016 zei ‘Latam Links is dood’, wel hier staan ze terug, maar nu wordt het echt wel spannend.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!