De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BOEKBESPREKING : Een Klein Leven

BOEKBESPREKING : Een Klein Leven

zondag 2 juli 2017 10:25
Spread the love

Boekbespreking

Een Klein Leven

Auteur = Hanya Yanagihara                     Categorie : Roman

Dit boek heb is eind 2016 aan bod geweest“Van Gils en gasten”;  de schrijfster was er te gast. Daaruit bleek dat dit een werk is dat iedereen zou moeten lezen.  Ook  de Standaard van 14 oktober 2016 wijdde er een groot artikel aan, met als titel “Trauma is een sluipmoordenaar”.

Het boek telt meer dan 700 pagina’s. 

Ik vind het gruwelijk !

Het bevat natuurlijk zeer waardevolle aspecten uit een leven van de hoofdpersoon Jude.

De schrijfstijl vind ik zelf ondermaats : ik begrijp niet goed waarom dit boek zo de hemel wordt in geprezen en een paar prijzen heeft gewonnen.  Tenzij : het is zo gruwelijk, dat het sensationeel is.

Als evenwichtsoefening is het ook een verhaal over veel liefde en vriendschap, maar ik vraag mij af, waarom de gruwelijkheden zó ver moesten gaan.

De +700 bladzijden hadden gerust met 400 kunnen volstaan.  Er komt hééél veel beschrijving in voor, die vaak weinig ter zake doet en het onnodig ingewikkeld maakt.  Er wordt ook geschoven met tijd en personages :  Soms begin ik aan een nieuw hoofdstuk en weet na meer dan 1 blz nog steeds niet wie de “schrijver” is van dit deel.

Het kan aan mijn armzalig geheugen liggen, maar het aantal personages is zo groot dat ik het niet kan bijhouden – en weer draagt dit volgens mij niet bij aan de waarde van het verhaal. Er zijn zelfs 2 personen met exact dezelfde naam.  Waar is dit goed voor in een fictief verhaal ???

Niet aan te raden voor mensen die het zelf moeilijk hebben of te maken gehad hebben met misbruik en scheve machtsverhoudingen.

take down
the paywall
steun ons nu!