De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Angela van Steen
Een groep bezorgde burgers uit Gent

‘Bloed stroomt uit Wintercircus’: groep bezorgde Gentenaren strooit rood zand aan ingang WK-studio VRT 

Een groep bezorgde Gentenaren verspreidde zondagochtend 20 november 30 kilo roodgekleurd zand aan de ingangen van het Wintercircus in Gent. "Het lijkt alsof bloed uit het gebouw klotst", zeggen ze. In het Wintercircus trapte de VRT haar uitzendingen rond het WK voetbal af. 

woensdag 23 november 2022 16:59
Spread the love

“Compleet absurd”, noemt Kaj Zwerver, een van de initiatiefnemers van de kunstperformance het “WK-feestje” van de VRT en Stad Gent in het Wintercircus. Daarmee legitimeren ze volgens de groep de organisatie van de wereldbeker in Qatar en voetbalbond FIFA. “Mensenrechten, ecologie, corruptie: met dit WK is zoveel mis. Hier kunnen we geen feestje van maken.”

Een groep van zo’n twintig mensen strooide binnen tien minuten een aantal meter trottoir vol met biologisch afbreekbaar rood zand. Aan de drie ingangen van het Wintercircus werd geconcentreerd gewerkt. “Door het zand in de groeven van de stoeptegels te wrijven lijkt het alsof het bloed echt weglekt.” Voorbijgangers ontvingen een manifest.

Foto: Angela van Steen

Het steekt de verzameling Gentenaren dat de VRT aan de ene kant over de misstanden rond het WK bericht, maar met een toog en joelende supporters er in het Wintercircus toch iets vrolijks van wil maken. “Een onhoudbare spreidstand”, volgens Zwerver. “De VRT moet zich bezinnen.”

Ook het Gentse stadsbestuur, dat de VRT betaalde om vanuit het Wintercircus uit te zenden, zou in de spiegel moeten kijken, stellen de zandstrooiers. “Gaat commercie echt voor mensenrechten?”

In een manifest dat ze gelijktijdig verspreidden eist de groep burgers onder meer dat Stad Gent het Wintercircus niet meer ter beschikking stelt van de WK-uitzendingen. Het manifest werd onder andere ondertekend door TSG ’t Zal Wel Gaan, Extinction Rebellion Gent, Jongsocialisten Gent, Jong Groen Gent, Meldet vzw en Café Blond.

De zandperformance is in samenwerking met The Red Sand Project, dat wereldwijd aandacht vraagt voor slavernij en mensenhandel. Het  zand werd tot juist voor de drempel van het Wintercircus gestrooid, waarmee de actie zich tot de publieke ruimte beperkte en het gebouw niet raakt.

“Hoewel we van voetbal houden is het ethisch niet verantwoord om dit WK te kijken”, zegt Zwerver namens de bezorgde Gentenaren. “Voetbal zou van iedereen moeten zijn, op dit moment wordt het spelletje gedomineerd door een corrupte organisatie.” Verwijzend naar de WK-slogan van de VRT: ““#tisaanons om het WK te boycotten”.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!