De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Binnen enkele weken duidelijk of complottheorie aan geloofwaardigheid wint

zaterdag 13 maart 2021 23:44
Spread the love

Het zijn cruciale weken. Neen, u hoort dit niet van Geert Molenbergs of Steven Van Gucht voor de 25ste keer dit jaar. Het zijn cruciale weken of de onafhankelijke top-vaccinoloog Geert Vanden Bossche gelijk krijgt dat de curves binnenkort weer zullen stijgen in de landen waar reeds massaal is gevaccineerd. Hij noemt met name Israël, UK en de VS. Gezien de cv van de man en aangezien Vanden Bossche niet uit de vaccin-kritische beweging komt een opmerkelijk verhaal.

 

Terwijl u naar Big Brother, Temptation of, al even laag van niveau, naar het VRT journaal keek, heb ik eens de tijd genomen de interviews met de Belgische wetenschapper te beluisteren. Blij word je daar niet van. De theorie klinkt alarmerend en de man lijkt de wanhoop nabij. Hij lijkt oprecht bezorgd om zijn familie. Volgens Vanden Bossche zorgt de massavaccinatie ervoor dat het virus zich zal aanpassen en ernstiger zal worden. Hij zegt niet zomaar zijn carrière te riskeren maar er 200% zeker van te zijn.

Gelukkig moeten we niet al te lang wachten om een idee te krijgen of Vanden Bossche’s theorie de belangrijkste les uit de moderne geschiedenis blijkt, dan wel een verhaal om snel te vergeten. Binnen één à twee weken zullen de curves in de bovengenoemde landen stoppen met dalen, plateauneren en dan weer fel stijgen beweert hij.

Ik ben geneigd om hem niet te geloven want:

  • is alleen, het zou raar zijn dat honderden andere wetenschappers dit over het hoofd zien. Zij hebben ook familie.
  • de timing is wat laat, we horen al een jaar dat een vaccin ons zal redden
  • de man heeft het over een ander type vaccin als oplossing. Hij werkt zelf aan dat type dus bestaat de mogelijkheid van belangenvermenging.

Ik ben geneigd om te twijfelen want:

  • heeft een cv straffer dan die van Van Ranst en Van Gucht samen
  • lijkt zeer oprecht ernstig bezorgd, werd zelfs wat emotioneel
  • goed onderbouwde theorie
  • er zijn nog dokters die zulke theorieën verkondigen (maar deze komen wel uit de vaccin-kritische beweging)
  • er zijn al heel wat vreemde zaken gebeurd afgelopen jaar (censuur, repressie, propaganda, buitenproportionele en te brede maatregelen)

 

Indien zou blijken dat Vanden Bossche gelijk heeft geldt ‘wir heben es nicht gewusst’ alvast niet. Dan is hier echt meer aan de hand, dan moet er gekeken worden naar een grotere agenda met o.a. de WHO als cruciale factor. Dan hebben bepaalde complotdenkers gelijk.

Sowieso hebben de media-experten hun tijd gehad. Zij verkondigden nu een heel jaar dat we moesten wachten op een vaccin. Ofwel, en laat ons dat hopen, werkt het vaccin zoals ons is beloofd, en kunnen we verder met ons leven zonder dat Van Ranst en co toekijken en ons behandelen als kleine kinderen, ofwel biedt het vaccin geen oplossing en is het tijd voor nieuwe mensen om de gezondheidscrisis aan te pakken, inclusief nieuwe bevoegde ministers.

In het geval dat Vanden Bossche zou gelijk krijgen zullen de ongevaccineerden als zondebok gebruikt worden om de eer te redden van zij die een heel jaar een product promoot hebben dat de zaak alleen erger maakt. Ook bestaat de mogelijkheid dat nieuwe vaccins nodig zullen zijn om erger te voorkomen. Vaccinafhankelijkheid… Er zijn er die daar rijk van worden.

Maar dit dus onder voorbehoud.

De experten en de media zijn al even op de hoogte van de wanhoopskreet van Vanden Bossche.  Ik stuurde het naar enkele media en kreeg antwoord van de wetenschap cel van De Standaard: ‘Ze blijven komen, deze mails. De Nederlandse Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek heeft een discussie erover opgezet. Voorlopig oordeel: waarschijnlijk onwaar (maar de beoordelaars houden een flinke slag om de arm)’ 

m.a.w. ze weten het ook niet goed. Het is begrijpelijk dat men, gezien de gevolgde politiek, geen risico’s wil nemen mensen onnodig te doen twijfelen zich te laten vaccineren.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!