De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Belgische Coalitie tegen Kernwapens

Bikes not Bombs: protestactie tegen kernwapens in Kleine-Brogel

Op 26 september, de Internationale Dag voor de Totale Afschaffing van Kernwapens, komen Belgische, Nederlandse en Duitse activisten naar Kleine-Brogel om actie te voeren tegen kernwapens.

donderdag 23 september 2021 12:04
Spread the love

 

De actie zal plaatsvinden:

  • Om 9u30u aan het station van Kiewit voor start fietsoptocht
  • Om 13u aan de luchtmachtbasis in de Herenwijerstraat, Kleine-Brogel

De actie zal uit verschillende delen bestaan. Om 9u30 verzamelen we aan het station van Kiewit voor een fietstocht richting Kleine-Brogel. Onderweg worden zij vervoegd door fietsers uit Nederland en Duitsland. Om 13u is de aankomst aan de basis van Kleine-Brogel in de Herenwijerstraat gepland. Na een actiepicknick, speeches en muziek vindt er om 14u een visuele stunt plaats aan de oude ingang van de basis van Kleine-Brogel.

Geen (nieuwe) kernwapens in België!

Een twintigtal B61 kernbommen in Kleine-Brogel zijn het slechtst bewaarde geheim van België. Hoewel kernwapens dit jaar illegaal werden onder internationaal recht, ging ons land akkoord met een vernieuwing van de B61 bommen in het kader van de NAVO. Dit zonder enig democratisch debat. Nochtans zijn de nieuwe B61-12 bommen kleiner en nog beter inzetbaar en dus ook gevaarlijker dan hun voorganger. In oorlogstijd zijn het Belgische gevechtsvliegtuigen die deze kernwapens moeten inzetten. Dit gaat compleet in tegen de verplichtingen die ons land aanging onder het Non-Proliferatie Verdrag.

De vernieuwing is een dure en extreem gevaarlijke operatie die de veiligheid en het klimaat in gevaar brengt. En dat tijdens een pandemie die reeds zorgde voor miljoenen slachtoffers wereldwijd. België zegt steevast te werken aan een wereld zonder kernwapens. De enige geloofwaardige manier om dit te doen is door te starten in eigen land. Wij willen geen (nieuwe) kernwapens in België!

België is echter niet alleen, ook in Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen er kernwapens uit de VS gestationeerd. Daarom verenigde de Europese vredesbeweging zich in de campagne Nuke Free Europe. September werd uitgeroepen tot actiemaand met acties in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De actie in Kleine-Brogel op 26 september is de afsluiter van een actiemaand voor een kernwapenvrij Europa en een verzamelplaats voor activisten uit België, Duitsland en Nederland.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!