De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bezuinigingen op Cultuur

Bezuinigingen op Cultuur

dinsdag 17 maart 2020 12:56
Spread the love

Er zijn heel wat protesten tegen de bezuinigingen op cultuur. Eén sector protesteert echter niet en dat zijn de kranten en tijdschriften. Daar hebben ze ook geen reden toe want volgens de Nederlandse podcast van ‘follow the money’ krijgen de Belgische kranten en tijdschriften per jaar maar liefst € 938 miljoen federale subsidie. Tevens zijn ze vrijgesteld van BTW wat de belastingbetaler nog eens € 190 miljoen/jaar kost. Ter vergelijking: de totale Vlaamse begroting voor cultuur bedraagt € 450 miljoen.

Is de diversiteit binnen de journalistiek daarmee gediend? Nee want het landschap wordt beheerst door 2 zeer winstgevende bedrijven nl. de Persgroep en Mediahuis. Er is dus een duopoli.

Zijn kranten/tijdschriften daardoor goedkoper geworden? Nee want het duopoli heeft de prijzen van de abonnementen stelselmatig verhoogd. Zodanig zelfs dat een krantenabonnement in Vlaanderen ongeveer het dubbele kost van een abonnement in Nederland waar er geen subsidies zijn en geen vrijstelling van BTW is.

Rest de vraag wat de Persgroep/Mediahuis dan met de subsidies doen? Ze hebben daarmee de Nederlandse kranten overgenomen en hebben daar nu ook een duopoli. Of hoe zeer winstgevende bedrijven op kosten van de Belgische belastingbetaler Nederlandse bedrijven kunnen overnemen en nog meer winst maken.

Het wordt dringend tijd dat we enkel nog subsidies geven aan starters die nog geen winsten maken en hun plaatsje in het medialandschap nog moeten veroveren maar wel zorgen voor de broodnodige diversiteit. En laat nu net die beginners zoals Apache en De Wereld Morgen geen subsidies krijgen. Het lijkt erop dat de rijke vriendjes van de politiek zonder enige reden meer dan een miljard euro subsidies binnenrijven terwijl degenen die het echt nodig hebben in de kou blijven staan of moeten bezuinigen. Waar zit de logica? Dringend tijd om die subsidie te heroriënteren om echte diversiteit (zowel online als op papier) in het medialandschap te krijgen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!