De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bezetting van Monaco – 1 Augustus 2011

Bezetting van Monaco – 1 Augustus 2011

zondag 1 mei 2011 16:24
Spread the love

Activisten uit heel Europa zijn aan de voorbereidingen begonnen voor de geplande bezetting van Monaco op 1 Augustus 2011. Alle hulp en geïnteresseerden zijn welkom.

Via Crabgrass ( een sociaal netwerk op internet waar het veiliger discussieren over radicale ideën is dan op Facebook ) zijn de eerste stappen al bediscussiërd en promotie materiaal en een website gelanceerd.

De oorspronkelijke Engelse oproep is reeds vertaald naar het Duits, Frans, Grieks, Noors, etc..

Er is een website gelanceerd op ;
http://occupymonaco.wordpress.com/

Vertaling naar het Nederlands van de oproep;

We geven kapitaalvlucht een nieuwe betekenis!

1ste Augustus 2011

Monaco is 2.2 vierkante kilometer groot – het heeft 33 000 inwoners van wie 84% in het buitenland geboren belastings ontvluchters. Er zijn zo’n 500 politie agenten in Monaco. De externe veiligheid word voorzien door Frankrijk. Het enigste noemenswaardige leger van Monaco bestaat uit 100 bodygaurds tot de beschikking van de koninklijke familie.

De feiten zijn simpel. De berlusconi’s van de bedrijfswereld en vedetten vestigen zich er.
Wij worden verteld in België, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, etc… dat kapitaal mobiel is en we daar in een globale economie niet veel aan kunnen doen.  De structuren van belastingsverlagingen voor de bedrijven (notionele interestaftrek) en op dividenden enz… zijn een ‘race to the bottom’ en zorgt ervoor dat grote natie staten (waar de meeste van ons leven) het steeds moeilijker krijgen om hun sociale zekerheid uit te bouwen of te onderhouden aan het begin van de 21ste eeuw.

De meeste bedrijfs oligarchen in Europa, of ze nu zweeds of Italiaans zijn bezitten een stulpje in Monaco en het Europese volk wordt verteld dat daar niets aan te doen is.

Maar dat is er wel, door ons constitutionele recht als Europese burgers te gebruiken als omschreven in de Europese conventie over de mensenrechten. (Vrijheid van beweging en de vrijheid van vereniging). Om ons vreedzaam ongenoegen te tonen tegenover zulke individuen door hun openbare ruimte te bezetten.

Kapitaal is vluchtig en mobiel in een globale economie, zo ook mensen, waarom zou protest ook niet mobiel kunnen zijn? Een paar duizend van ons uit heel Europa die samenkomen in Monaco is een intrigerend vooruitzicht.

Laten we ons organiseren en plannen maken over de reis.

take down
the paywall
steun ons nu!