De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bewoners kregen kunstzinnige huisnummers

Bewoners kregen kunstzinnige huisnummers

zaterdag 23 juli 2011 10:02
Spread the love

In het kader van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad. organiseerde de stad een wedstrijd, Troef2010, waarin jongeren de opdracht kregen ideeën aan te brengen om de stad te verfraaien.

 

De jongerengroep Explozant won de wedstrijd en mocht haar ideeën concreet uitwerken. Exploitant doet vooral artistieke ingrepen, geïnspireerd op een museum in de buurt.

 

Straatbeeld

 

Als eerste project werd het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet gekozen waar een groep 15-plussers de museumateliers mochten gebruiken. Ze kregen er de kans om zelf huisnummers te ontwerpen met de druktechnieken in het museum als uitgangspunt. Tijdens een toonmoment in de binnentuin van het museum kon elke bewoner van de Sint-Andriesbuurt gratis een uniek huisnummer afhalen. Zo vindt het creatieve werk van de jongeren zijn weg naar de straat. In ruil voor een huisnummer werd aan de bewoners hun handtekening gevraagd. Met die verzamelde handtekeningen wordt een nieuw kunstwerk gemaakt dat een een tijdelijke plek krijgt in het museum of in het straatbeeld.

 

Stadhuis

 

Schepen voor Jeugdzaken Leen Verbist kwam tijdens het toonmoment de jongeren en aanwezigen toespreken en kreeg van Exploitant het eerste huisnummer cadeau. Een fraaie nummer 1, goedgekeurd door monumentenzorg om aan de gevel van het Antwerpse stadhuis te plaatsen als blijvende herinnering aan Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011.

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!