De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Betoging voor het recht op betogen

Betoging voor het recht op betogen

zaterdag 9 oktober 2010 21:15
Spread the love

Oproep tot betoging voor het recht op vrije meningsuiting en het recht op betogen.

Naar aanleiding van het politiegeweld tegen betogers.

Zaterdag 16 oktober – 15u – Hallepoort, Brussel

Brussel ontving de voorbije weken verschillende internationale evenementen zoals de Europese betoging tegen de besparingsmaatregelen met 100.000 deelnemers en het « No Border Camp » dat zich verzette tegen het Europese migratiebeleid en open grenzen eiste. Naar aanleiding van deze activiteiten hebben ernstige inbreuken op het recht op betogen en het recht op vrije meningsuiting plaatsgevonden. Nochtans worden deze rechten gegarandeerd door de Grondwet.

Honderden mensen werden « preventief » aangehouden door de ordediensten. Bovendien blijkt uit verschillende getuigenissen dat de politie tijdens de duur van de arrestatie fysiek en psychologisch geweld gebruikte. Ook journalisten werden bedreigd of zelfs opgepakt door de politie.

Opvallende gebeurtenissen

Op woensdag 29 september wilden deelnemers van het No Border Camp de Europese betoging vervoegen. Onderweg naar het verzamelpunt werden de betogers « preventief » gearresteerd op straat en in de metro. Wie de betoging toch kon aanvatten, werd ter hoogte van de Hallepoort omsingeld en met geweld ingerekend door de politie. Resultaat: 300 « preventieve » administratieve arrestaties.

Vrijdag 1 oktober zou om 19u aan het Zuidstation een betoging gehouden worden. Terwijl geen enkel incident aanleiding gaf tot een ingrijpen, werden betogers en toevallige voorbijgangers in de boeien geslagen (ongeveer 150 arrestaties). De administratieve aanhoudingen werden verricht op basis van een samenscholingsverbod voor groepen vanaf 5 personen dat werd uitgeschreven door de burgemeesters van Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst. De politie arresteerde echter iedereen die zich voor het Zuidstation bevond en er « jong » of « alternatief » uitzag. Deze willekeurige aanhoudingen mondden op het commissariaat uit in geweld : seksuele vernederingen en onmenselijke behandelingen (slagen en verwondingen, weigeren van de toegang tot water en toilet,…). Onaanvaardbare handelingen.

Oproep tot betoging en eisen

Wij, een collectief van burgers,  klagen de willekeurige « preventieve » aanhoudingen op basis van uiterlijk aan die plaatsvonden wanneer mensen hun recht op betogen wilden uitoefenen. We veroordelen het geweld waarmee de ordediensten deze mensen behandeld hebben.

Wij roepen iedereen die bezorgd is om de naleving van deze fundamentele mensenrechten op om deel te nemen aan een vreedzame bijeenkomst op 16 oktober om 15u aan de Hallepoort om te eisen dat :

–          de verantwoordelijkheden achter deze ernstige gebeurtenissen worden uitgeklaard

–          justitie het licht laat schijnen op het geweld en de slechte behandeling van betogers

–          het recht op betogen, op vrije meningsuiting en op fysieke integriteit worden gerespecteerd

Een collectief van burgers

take down
the paywall
steun ons nu!