De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Photo by Harrison Haines from Pexels

Beste Dalilla, cannabis is geen gateway maar een exit drug

zaterdag 25 april 2020 17:29
Spread the love

Eerst en vooral wil ik u bedanken om in uw meest recente column een lans te breken voor een herziening van ons drugbeleid en de regulering van cannabis. Ook al hebt u zelf geen ervaring met dit beruchte plantje toch maakt u zich sterk voor de legalisering ervan, omdat dat ook is wat experts al jaren naar voren schuiven als de beste oplossing voor een falend drugbeleid.

Ik bewonder uw lef, dat heb ik trouwens altijd al gedaan los van uw cannabisstandpunt. Ik vermoed dat u dit onderwerp belangrijk genoeg vindt om over te schrijven omdat het verbod op cannabis doorgaans vooral gekleurde jongeren en volwassenen treft.

 Racisme

Donkere mensen worden vaker geviseerd door agenten en daardoor ook vaker betrapt op drugs. Ze worden strenger bestraft en krijgen voor dezelfde overtredingen sneller een celstraf. De documentaire The Grass is Greener, te zien op Netflix, legt de link tussen racisme en het cannabisverbod bloot en wijst ons met de neus op de feiten.

Maar niettemin in naam van alle cannabisliefhebbers een dikke merci! Het is correct dat alcohol vele malen schadelijker is dan cannabis, volgens onderzoek maar liefst 114 keer! Er is zelfs in tegenstelling tot alcohol nog nooit iemand overleden aan het gebruik van cannabis.

Er is echter één zin in uw column die me tegen de borst stoot: “Cannabisgebruik en -misbruik zou, indien problematisch, de oorzaak kunnen zijn van een verhoogd risico op psychose en in zeldzame gevallen een ‘gateway’ naar zwaardere drugs.”

Exit drug

U zegt dat cannabis in zeldzame gevallen een gateway drug kan zijn maar dat klopt dus niet. Er is volgens het Nederlandse Trimbosinstituut geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze uitspraak. Maar de meeste gebruikers begonnen waarschijnlijk wel ooit met tabak of alcohol.

Voor verslavingsgevoelige mensen is cannabis een veilig alternatief. Alcohol, pijnstillers en harddrugs zoals cocaïne en heroïne kunnen in de meeste gevallen moeiteloos worden vervangen door wiet. Het is geen gateway drug maar een exit drug.

In België is cannabis echter niet sociaal aanvaard en zijn er maar weinig ontwenningsklinieken die deze wijsheid in pacht dragen. Maar wat niet is kan natuurlijk nog altijd komen. Canada, de VS en Nederland geven het goede voorbeeld.

CBD

U zegt ook dat cannabisgebruik- en misbruik, indien problematisch, een verhoogd risico vormen voor psychoses maar beste Dalilla, dat hebben we te danken aan de illegaliteit. Er zit namelijk een stofje in cannabis die een anti-psychotisch effect geeft maar dat stofje wordt door illegale kwekers vaak vergeten: cannabidiol oftewel CBD.

Clandestiene growers kweken vaak planten met te sterke thc-waarden en dat maakt het risico op een psychose groter. In een gecontroleerd systeem kunnen we ervoor zorgen dat elke cannabisplant naast THC ook voldoende CBD bevat zodanig dat het risico op psychoses praktisch nihil is.

Voor de rest vind ik uw gedachtegang subliem. Nog een fijne en stressvrije lockdown gewenst!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!