De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Beschouwingen bij een ontbijt in de Herfst

zaterdag 30 oktober 2021 08:41
Spread the love
Goedemorgen beste lezers, ware vrienden.
Ik neem bij daglicht uit de tuin en een paar kaarsen een ontbijt. Een ontbijt waar ik voor de volle pot tevreden mee ben. Ken je dit ook, dat je pas na vele jaren erin lukt te leven zoals je echt wil, en weet dat het echt goed is? De apostel Paulus, een van de helderste en meest aanwezige stemmen in het tweede testament inde Bijbel heeft het er al over: waarom toch doen wij zo vaak wat niet volgens eigen inzichten het goede is?
Vanmorgen dus maak ik koffie van met de hand gemalen boontjes, met wat cichorei erbij. Die laatste toets om het lokale aspect van traditie te verhogen en ook uit eerbiedige nostalgie: een aantal madammen die voor ons koffie zetten in de intussen verre jaren zeventig, vonden dat goed en gezond. Chicorei komt van de wortel van het witloof, een lokale teelt. Jonathan Holslag en Louis De Jaeger benadrukken terecht dat we met lokaal voedsel een bijdrage leveren aan het algemeen belang. Verder open ik noten. Daar heb ik een persoonlijk truukje voor, ik werk met de punt van mijn zakmes. Onlangs las ik opnieuw dat wij als landgenoten te weinig noren eten. Dat lesje herinner ik mij uit de derde klas, bij onderwijzer Van Doren in Heverlee in 1970! Ja, voedingsgewoonten zijn notoir taai en wijzigen heel traag. Noten zijn gezond en “voedzaam”. Dat laatste woord gebruikte onze moeder graag; zij had een immens instinct voor opvoeding. Appels idem. Beter voor onze body dan de croissant die ik gisteren nam bij het ontbijt. De melk komt van de boerderij die zich aanvleit tegen het Meerdaalwoud, ook vlakbij waar wij wonen. Aangeschaft op de wekelijkse vrijdagmarkt in onze thuisstad. Zo een markt met kraampjes en kiezers en kijkers, dat is ook een mooi fenomeen. Daar kom je nog vrij gemakkelijker tot een gesprek, een babbeltje, een kleine ont-moeting. En dat, beste vrienden, is samen met wandelen een van de beste activiteiten om gezond te worden of te blijven. Door te praten voer je onzekerheden weg uit je systeem. Schep je perspectieven voor jezelf en.je gesprekspartner m/v. Je “verzet je gedachten”. Je komt op verhaal. Dat zijn.wij echt allemaal samen veel te hard vergeten. Daarom hebben miljoenen de gesprekstherapeut nodig. Hoe is zoiets mogelijk? Simpel: gesprekken aanknopen.blijft buiten de reclame. Dat het natuurlijk gedrag is en gratis, werd jarenlang een handicap voor de populariteit. De economie levert de mens veel, maar steelt ook ongemerkt heel wat weg, zodat we moeten opletten niet het goede leven kwijt te raken.
En nu aan de koffie, gegroet. O ja, wat ik ook beoefen en na diep nadenken als goede praktijk heb behouden en heringevoerd is: een tafelgebed, een religieus woord van dank uitspreken voor en na het Dagelijks Brood. Misschien doe ik dit (intussen elke dag een paar keer, ook in de publieke ruimte, sinds alweer 45 jaar) ook juist met volle goesting na enkele films en boeken over personages die ontbering leden, goed te begrijpen. Want dat is ook een principe waar ik mij mee voed: doe wat je zegt. Woorden, maar ook daden. Walk the talk.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!