De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bert Anciaux/ Groenlandse gletsjer verliest ijsschots
Belgische politiek, Wereldkampioenschap voetbal 2018 -

Bert Anciaux/ Groenlandse gletsjer verliest ijsschots

maandag 9 augustus 2010 10:48
Spread the love

 

‘We gaan volgens het betrokken organisatiecomité géén afzonderlijke rijstroken krijgen op onze wegen voor de bobo’s van FIFA. Dat is goed nieuws. Evenmin zal er geraakt worden aan de autonomie van onze cafés. Goed zo. Het zou totaal ongezien zijn als men zou eisen dat caféhouders hun biermerk moeten weren omwille van de commerciële belangen van FIFA. Slechts binnen de sites van het WK zal er geen vrije handel zijn. Daar worden enkel WK-bier en andere WK-producten gedoogd.’

Bert Anciaux heeft op zijn website zijn kritiek op de kandidatuur van België en Nederland voor de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 deels ingeslikt.  Samen met Jean-Marie De Decker van de gelijknamige Lijst De Decker had hij eerder deze maand forse kritiek geuit op de FIFA en de ontslagnemende regering Leterme die de plannen voor de organisatie van het WK in ons land  al heeft goedgekeurd.

Toch blijft er onvoldoende duidelijkheid over het financiële verhaal, aldus Anciaux, die belooft dat luik verder te zullen onderzoeken.

————————–

Groenlandse gletsjer verliest ijsschots die anderhalf keer groter is dan Luxemburg

Een ijsmassa die anderhalf keer zo groot is als het Groothertogdom Luxemburg is afgebroken van de Groenlandse Petermann Glacier. Het is sinds 1962 geleden dat in het gebied rond de Noordpool nog zo’n groot stuk arctisch ijs afbrak.

Volgens Andreas Muenchow, professor oceaanwetenschappen aan de universiteit van Delaware, heeft de ijsmassa vier keer de omvang van Manhattan. Het brokstuk is ongeveer 260 vierkante kilometer groot en zo’n 222 meter dik. Op dit moment dobbert het ijs richting de Straat Nares. De Petermann-gletsjer is één van de twee grootste overgebleven Groenlandse gletsjers. De gletsjer eindigt rechtstreeks in zee en beschikt over een zeventig kilometer lange drijvende ijsmassa. Daarvan is nu dus een kwart weg.

“In de Straat Nares komt de ijsschots eilanden tegen die een stuk kleiner zijn,” weet professor Andreas Muenchow. Nog volgens Muncheow kan de afgebroken watermassa worden vergeleken met 120 dagen kraantjeswatergebruik in de Verenigde Staten.

(Foto: Andreas Muenchow, University of Delaware)

Bron : Express.be

De Nederlandse voetbalbond KNVB is niet te spreken over de handelswijze van Ancaux. Volgens de KNVB doen de uitspraken van Anciaux de kandidatuur geen goed. “Dit soort geroddel is slecht voor ons”, luidt het bij Oranje.

Een delegatie van de FIFA is deze week in België en Nederland om de stadions, hotels en andere infrastructuur te inspecteren.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!