De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bernie Sanders en Yanis Varoufakis richten internationale progressieve beweging op

Bernie Sanders en Yanis Varoufakis richten internationale progressieve beweging op

zondag 28 oktober 2018 10:36
Spread the love


Op vrijdag 26 October maakte de voormalige Griekse minister van financiën en oprichter van DiEM25, Yanis Varoufakis in Rome bekend dat hij en senator Bernie Sanders het plan hebben om op 30 november a.s. In Vermont (VS) officieel “Progressives International” te lanceren.

Deze samenwerking ontstond na opiniestukken van Varoufakis en Sanders in ‘The Guardian’ in september jl.
In ‘BuzzFeed News’  zegt Varoufakis dat de nieuwe beweging is bedoeld om een tegenwicht te bieden aan de groeiende allianties van nationalistische figuren, van immigratiecritici zoals de Italiaanse vice premier Salvini en de Duitse minister van binnenlandse zaken Seehofer tot Donald Trump’s ex witte huis adviseur Steve Bannon, die zich inspant om kiezerssteun voor rechtse partijen te vergaren vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019.

“De financiers zijn internationalisten. De fascisten, de nationalisten en de racisten zoals Trump, Bannon, Seehofer, Salvini, zijn internationalisten,” zei Varoufakis. “Zij werken samen. De enigen die falen zijn de progressieven.”
zoals Sanders schreef in zijn stuk in ‘The Guardian’: “In een tijd van enorme wereldwijde rijkdom- en inkomensongelijkheid, oligarchie, opkomend autoritarisme en militarisme, hebben we een Progressieve Internationale beweging nodig om deze bedreigingen het hoofd te bieden.” Hij waarschuwde dat “het lot van de wereld op het spel staat.” De senator riep op tot “een internationale progressieve agenda die werkende mensen samenbrengt rond een visie van gedeelde welvaart, veiligheid en waardigheid voor alle mensen.”

Varoufakis, die de mondiale “broederschap” van financiers en “xenofobe rechtse fanatici” hekelde, zei in de Guardian dat degenen die zich bij de beweging voegen, “meer moeten doen dan gezamenlijk campagne voeren”, en pleitte voor de vorming van “een gemeenschappelijke raad die een blauwdruk moet maken voor een internationale New Deal” (verwijzend naar de ‘New Deal’ van VS president Rooseveld in de dertiger jaren van de vorige eeuw).

Naast de komende lancering van de progressieve alliantie, waarvoor naar verluidt ook de aankomende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, of AMLO, zal worden uitgenodigd, leidt Varoufakis de campagne van ‘European Spring’, een nieuwe vooruitstrevende politieke partij, voor de komende verkiezingen voor het Europees Parlement.

(bron: Commondreams.org)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!