De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bericht uit Griekenland…

Bericht uit Griekenland…

woensdag 5 mei 2010 15:56
Spread the love

Een uur of twee geleden viel de stroom uit. Dat is op zich geen groot nieuws hier op Ikaria, hoewel het ondertussen wel een maandje geleden was dat we onze laptopbatterijen nog ‘s moesten testen op uithouding. Na een uurtje was het gefikst, internet aansluiten, kranten open en… zeker 3 doden bij onlusten in Athene!? Blijkbaar hebben enkele heethoofden een bankkantoor in brand gestoken. Hoe? Wat? Mijn vriendin belt meteen enkele Atheense vrienden op die meer moeten weten. Giannis? Die zat in Ikea, want zo’n nationale betogingsdag met stakend openbaar vervoer is een buitenkans… Dimitris? Die zat midden in de actie. Naar huis gaan was niet aan de orde, want zijn buurt – Exarchia (een ietwat anarchistische wijk in het centrum) – stond in de fik. Heel Athene staat in de fik. 3 doden? Ja, er zijn geruchten… De Griekse journalisten staken namelijk ook. Dus dan maar luisteren naar Radio Tamtam en surfen naar ‘anarchistische’ en buitenlandse sites…

Het zal nog moeten blijken wat er precies is gebeurd, maar één ding staat vast. De modale Griekse werkmens is waanzinnig woest. Loonsverhoging hebben de Grieken al jaren niet meer gehad. Extra geld wordt steevast betaald in de vorm van premies, die – zoals nu – te allen tijde kunnen worden ingetrokken. Ambtenaren verliezen tot 30% van hun inkomen, gepensioneerden tot 30% van hun pensioen (de pensioenkassen zelf zijn trouwens leegeplunderd), en de bedienden bibberen, want vanaf nu mag de werkgever zelf bepalen hoeveel extra’s ze krijgen. Een gezin van twee leerkrachten kan bijvoorbeeld tot 8000 euro inkomen per jaar verliezen. In ruil voor dit loonverlies mogen ze volgend jaar ook nog ‘s 6 uur meer presteren met meer leerlingen per klas…

De mensen vragen rechtvaardigheid. De hallucinanten corruptie wordt ongemoeid gelaten, het leger en de politie krijgen zelfs meer budget en de orthodoxe kerk weigert gewoon belastingen te betalen op haar talloze eigendommen.

Het wordt een hete zomer.

Update 18u:

Volgens de behoorlijk betrouwbare blog Troktiko (http://troktiko.blogspot.com/2010/05/12-marfin.html) vroegen de werknemers van de getroffen Marfin-bank al om 12 uur naar huis te mogen gaan. Het management weigerde dit. Toen er drie molotovs binnenkwamen hadden ze de foute reflex van naar boven te vluchten, alwaar ze als ratten in de val liepen voor gesloten deuren. Er was evenmin een nooduitgang. Ze zijn 1 voor 1 naar een buurgebouw kunnen vluchten via een klein raam dat uitgeeft op een kleine koker… 3 mensen waren te laat.
(En er gaan stemmen op om de noodtoestand uit te roepen…)

Update 20.00:

De doodsoorzaak is volgens de onafhankelijke nieuwsbron www.tvxs.gr verstikking. Er zijn ook vijf gewonden, van wie een heel ernstig. In tegenstelling tot de vorige update is het ook duidelijk dat sommigen via een balkon konden ontkomen.
Een gemaskerde kerel heeft een onbekend goedje door een verbrijzeld raam gesmeten en de bank zo in brand gestoken. Ondertussen gonst het van de geruchten. De verantwoordelijke voor de aanslag zou een agent provocateur zijn, wat trouwens schering en inslag is in Griekenland. Alle omroepen zouden geld gekregen hebben van de regering om de situatie zo zwart mogelijk voor te stellen de afgelopen maanden, de noodtoestand zou worden uitgeroepen… Ik wacht nu even op feiten, want met geruchten ben ik niks. Helaas is op deze manier ook de hele manifestatie overschaduwd. En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dat de bedoeling was… Volgens talloze getuigenissen begon de politie al traangas te spuiten op de naar schatting 200.000 betogers (geloof de officiële cijfers zeker niet.) nog voor er ook maar sprake was van incidenten. De zenuwen staan strak gespannen. Kapitaal vs. de werkmens, links vs. rechts, regering vs. oppositie. En dan komen er hier altijd smerige truken bij te pas…

(En de stakende journalisten? Die gingen toch maar weer aan het werk toen ze inzagen dat ze heel wat scoops aan het mislopen waren…)

Wordt een dezer vervolgd…

take down
the paywall
steun ons nu!