De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bericht (6) uit Italië

Bericht (6) uit Italië

donderdag 11 november 2010 21:12
Spread the love

Liefste Ex(xen),
 
Mijn nieuwe vaderland is tijdens het weekend een waar motorparadijs, de moto’s zijn gloednieuw, duur en opgeblonken, in tegenstelling tot hun autopark dat soms zeer aftands aandoet. Deze racemachinetjes zijn allemaal piekfijn afgesteld , één van de Italiaanse helden is niet voor niets Valentino Rossi, meer dan honderdvoudig gp-winnaar met snelheidsmotoren.
 
Daar waar men bij ons met grote regelmaat middelbejaarde mannen op motoren ziet flaneren langs de kust, beige broekje, polo van het juiste merk, open helm en dito schoenen zijn ze hier net als de machine zelf perfect uitgerust.
 
Lederen racepak, bijpassende handschoenen en laarzen en de meest veilige gesloten helm, alleen aan deze outfit geven zij een fortuin uit, Italianen zijn niet voor niets modegekken en geobsedeerd door schoonheid, als de motor tinten oranje heeft zijn alle bijpassende onderdelen ook met oranje, is dat groen dan zullen ze niet eerder buiten komen dan wanneer alle accessoirs tevens een gelijkaardig detail hebben.
 
Naast volleerd formule 1 piloten zien ze er dus ook allemaal uit alsof ze uit een catalogus van een merk van motorkledij komen gestapt, indrukwekkend. Ikzelf beschik over een oude groene trial Kawasaki waarop ik soms een toertje durf tuffen met mijn jeans en zwarte t-shirt en je voelt de meewarige blikken van mijn collega’s, niet enkel beschik ik over een voor hen intrieste motor maar tevens heb ik geen ‘echte’ kledij aan, duidelijk een amateur.
 
Onze minister of staatssecretaris of minnaar van de koffiemadam van de kabinetschef van het ministerie –God alleen weet nog wie de bevoegdheid heeft in de Belgische politiek om een of andere beslissing te nemen- is schijnbaar deze zomer op vakantie geweest in Italië want zijn laatste wetsvoorstel betreft de verplichting voor motorbestuurders om de passende beschermende kledij te dragen. Het kijken en bekeken worden in Knokke met linnen pak en Ray-Ban zonnebril op zal tot een folkloristisch verleden gaan behoren, allen samen smelten in peperdure lederen pakken wordt ons lot.
 
Zoals bij alles in onze huidige maatschappij moeten regeltjes vermijden dat er eigen verantwoordelijkheid dient opgenomen te worden, liever een big brother samenleving dan zelf aansprakelijkheid te nemen voor eigen risicogedrag. Waarom niet gewoon elk slachtoffer van een verkeersongeval verplichten zijn eigen schade te dragen wanneer die het gevolg is van eigen roekeloosheid zoals het niet dragen van een correcte helm, het niet gebruiken van de veiligheidsgordel, het rijden onder invloed van medicatie, alcohol of andere drugs, onaangepaste snelheid …
 
Ook het zich kunnen verzekeren tegen dergelijke risico’s zou als immoreel moeten beschouwd worden, verzekeringsmaatschappijen zouden geen geld moeten verdienen op de rug van onaanvaardbaar gedrag, ieder heeft de keuzevrijheid om risico’s te lopen zolang iedereen ook bereid is zelf in te staan voor de gevolgen van die risico’s.
 
Het meest trieste van dit nieuwsbericht is niet enkel het feit dat iemand het nodig vindt nog maar eens een nieuwe en bijkomende regel uit te vinden die enkel en alleen door toepassing van het gezonde verstand overbodig zou zijn, noch het feit dat de betreffende excellentie schijnbaar niets te doen had dat werkelijke enige impact op het maatschappelijke leven zou kunnen hebben maar de droge randopmerking dat het land momenteel geen regering heeft en dergelijk ingreep niet behoort tot de dringende lopende zaken zodat ‘men’ momenteel enkel het advies kan geven voorzichtig te zijn met de motor maar geen wettelijke bepaling kan opleggen.
 
Zelfs iets zo futiel, overbodig en simpel kan momenteel niet in mijn vroegere apenland, hoe zou ‘men’ dan willen effectieve en fundamentele beslissingen wel te kunnen nemen?
 
 
Wulfy15, de lederloze lonesome biker
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!