Belgische webshops negeren sperperiode vooraf solden

Belgische webshops negeren sperperiode vooraf solden

maandag 29 juli 2013 11:34

De solden gaan hun laatste drie dagen in. Het internationale kortingsplatform Flipit.com ziet echter dat Belgische webshops de sperperiode voorafgaande de solden veelal hebben genegeerd om te kunnen concurreren met webshops uit Nederland, Groot Brittannië en Duitsland. De sperperiode voorafgaande de solden creëert twee maanden per jaar aanzienlijk concurrentienadeel voor Belgische webshops die modeartikelen verkopen, ten opzichte van concurrenten uit het buitenland. Tijdens de sperperiode mogen Belgische webwinkels geen reclame maken voor prijsverlagingen voor de sectoren kleding, lederartikelen, fijne lederwaren en schoenen.

“Belgische webshop eigenaren die tijdens de sperperiode huiverig zijn kortingen te verstrekken, geven terrein weg aan internationale concurrenten. Met name de online modemarkt leunt sterk op verspreiding van promoties. Op de Belgische markt zijn veel webwinkels uit Nederland, Duitsland en Groot Brittannië actief met uitstekende leveringsvoorwaarden voor België. Het is daarom onmogelijk voor Belgische webshop eigenaren zich te houden aan de sperperiode.” Aldus Jochem Vroom, founder Flipit.com.  

De sperperiode voor de solden ligt al langer onder vuur. In november 2012 bepaalde het Hof van Cassatie dat de sperperioderegeling indruist tegen Europese richtlijn. Na overleg met Unizo besloot minister van Economie Johan Vande Lanotte dat ondanks de uitspraak van het Hof van Cassatie, de sperperioderegeling in België actief blijft. Vande Lanotte kan zich vinden in het perspectief van Luc Ardies van Unizo. “De nieuwe wet is nadrukkelijk bedoeld om de kleinere modewinkels te beschermen. Dat laatste is niet in strijd met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken”.

Belgische kledingketen ZEB doorbreekt al sinds 2009 de koopjeswet door tijdens de sperperiode koopjes aan te kondigen en aan te bieden. Keer op keer slaagt ZEB erin om de wet te omzeilen. De keten voelt zich gesteund door het Hof van Cassatie. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) volgt die redenering niet en heeft meerdermaal een klacht ingediend bij de FOD Economie tegen de modeketen: “De wet is en blijft de wet en bovendien moet, na het oordeel van Cassatie, opnieuw een hof van beroep hierover oordelen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!