Belgische reggaescène helpt Jamaicaanse kinderen
Reggae groeit en bloeit in België. Een blik op de website Reggae.be laat een wereld zien van groepen, zangers, zangeressen, muzikanten , dj’s, talloze concerten en feestjes met een groengeelrood randje die getuigen van de enorme diversiteit en dynamiek van de Belgische reggaescène. Als verenigd front organiseren zij een benefiet ten behoefte van Jamaicaanse kinderen.
Sufferer’s music
Want Reggae is en blijft wel sufferer’s music, de muziek van de arme, lijdende mens die probeert te overleven in een wereld waar honger, criminaliteit en corruptie hoogtij vieren. Hoe mooi ook de stranden, hoe onweerstaanbaar ook de muziek, of hoe fantastisch de natuur, de meeste Jamaicanen zijn naar onze Westerse normen straatarm en kunnen iedere vorm van steun gebruiken.
Zo is er bijvoorbeeld maar weinig bescherming voor de vaak zwakste groep uit onze samenleving. Uit cijfers van Unicef blijkt dat in Jamaica maar liefst 516 000 mensen (19,7% van alle Jamaicanen) in armoede leven, bijna de helft (zo’n 231 098 ) hiervan zijn kinderen. In een land waar er geen schoolplicht is, en ondanks het hoge aantal inschrijvingen het recht op onderwijs niet gegarandeerd kan worden, zijn zij hier ook vaakst het slachtoffer van seksuele misdaden en/of een uitzichtloos leven in de criminaliteit.
Help Jamaica
De Beljam Massive, verwijzend naar de verbondenheid tussen de beide landen, pakt daarom nu voor het eerst ook echt massief uit met een evenement dat topreggae uit alle kanten van het land koppelt aan hulp voor Jamaica. Op 26 november 2010 organiseert ‘BRM’, de vzw achter de website ‘www.reggae.be’, in Antwerpen een benefietconcert ten voordele van ‘Helpjamaica.org’. Deze Duitse NGO werd opgericht door enkele vooraanstaande dj’s in het genre, en krijgt intussen de steun van tal van promotors, organisatoren en zelfs de Duitse overheid. Nu breidt ‘Help Jamaica’ zijn inzamelactie uit naar Finland, Nederland en België.
In de Antwerpse club Petrol staat zowat iedereen die iets betekent in de Belgische reggaescène, van Coco Jr. tot Civalizee, op het podium tijdens een avond waarbij de opbrengst integraal besteed zal worden aan de bouw van scholen en bibliotheken in Jamaica. Tijdens een avond in teken van solidariteit en liefde voor muziek, georganiseerd in een politiek woelige tijd, is de aanwezigheid van artiesten uit alle regio’s, Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Luxemburg en zelfs Frankrijk, een meerwaarde. Unity is hier duidelijk nog strength. Wat de line-up alleen maar duidelijker maakt.
Dat heeft ook de band Pura Vida zeer goed begrepen, deze 11-koppige band is een revelatie in de Belgische reggae. Ze stonden al op het podium met Jah Cure, Lee ‘Scratch’ Perry, Luciano, en Junior Kelly, en verzorgden het voorprogramma van Horance Andy & Zion train. Met hun debuutalbum sinds september in de rekken belooft dit een sterk optreden te worden. En ook de backing band Asham heeft een indrukwekkend cv, vraag dit maar aan de Heptones! Zij zullen dan ook een keur aan zangers en rappers/toasters op hun best begeleiden.
Zoals Coco Jr. , bekend als Kid Coco bij de dinky toys, voorzitter van de ‘European Reggae Society’ en zijn samenwerking met het Jamaicaans producersduo, Sly & Robbie, die een set van eigentijdse klassiekers zal brengen. . Maar ook Original Uman uit Brussel, big in France en bekend van de hit ‘Bienvenu en Belgique’. Hij noemt zich zelf de ‘dancehall punker’, een naam die Uman met zijn rauwe energie in zowel stem als podiumperformance zeker niet misstaat. En met Onesty, Collieman, Rupelsoldaten, King Johnny en Jagan staat er heel wat beloftevol jong talent uit alle hoeken van het land op het podium die reggae ieder op hun eigen manier interpreteren en vertolken.
Achter de draaitafels defileren een tiental gereputeerde dj-crews (beter bekend als soundsystems) waaronder het Antwerpse Civalizee Foundation, bekend en berucht als één van de, zoniet het beste soundsystem uit Europa, Irie Crew uit Frankrijk en andere energieke dancehall acts op de Jamrock After Party. Voor wie van het rustigere werk houdt, is er een Dubwise-afterparty waar de roots-liefhebbers hun hart kunnen ophalen.
Wie de hele avond blijft en alle namen checkt, krijgt alleszins een degelijke les Jamaicaanse muziekgeschiedenis en de kans hierbij een goed doel te steunen.
voor meer informatie: