De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgische politie luistert elke maand 450 burgers af
België, Politie, Afluisterpraktijken, Skype -

Belgische politie luistert elke maand 450 burgers af

donderdag 18 augustus 2011 11:21
Spread the love

De Belgische politie luistert maandelijks zo’n 450 telefoons af. In 2010 werden in totaal 5.390 mensen afgeluisterd, dat zijn er een kleine 1.800 meer dan in 2007. De cijfers staan in de Waalse krant L’Avenir. Elke Belg kan worden afgeluisterd. De politie heeft daarvoor enkel een mandaat nodig van een onderzoeksrechter. Naast gsm’s en vast telefoonverkeer kunnen ook sms-berichten worden geïntercepteerd.

‘Afluisterpraktijken zijn een klassiek onderzoeksmiddel geworden.  Bij terrorisme en dossiers inzake georganiseerde misdaad is de parktijk courant,’ aldus advocaat Christophe Marchand, die ook de Liga van de Mensenrechten voorzit. Volgens Marchand kost dit soort onderzoeken een fortuin en is er weinig controle mogelijk. ‘We zijn allen hoofdrolspelers in een Amerikaanse film geworden. We worden afgeluisterd, maar als daar niets van komt, zullen we nooit weten dat het gebeurd is.’

De enige communicatiemethode die niet kan worden geïntercepteerd zou vooralsnog de internettelefoondienst Skype zijn.

http://www.lavenir.net/article/detail.aspx?articleid=DMF20110818_00033326

Bron : L’Avenir / Express.be

ps :  Ik vermoed dat het er véél meer zijn dan men officieel wilt toegeven.

Luc Schrijvers

take down
the paywall
steun ons nu!