De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Soldater 2. bataljon

België of Afghanistan: verdient het respect, vrouwen die met vuurwapens vechten?

dinsdag 20 juli 2021 07:24
Spread the love

Hoogleraar internationale betrekkingen, (geo)strateeg en reservesoldaat van het Belgisch leger Jonathan Holslag drukt recent op Facebook zijn “respect” uit voor vrouwen in Afghanistan die bij het vertrek van de Amerikanen zelf de wapens opnemen om zichzelf en hun vrijheden te trachten verdedigen tegen de vrouwonvriendelijke talibanstrijders. Hij doet dit bij een bepaald stuk  uit The Guardian dat hij deelt. Mijn bedenkingen daarbij wil ik graag even delen.

Ik geef toe, het heeft wel iets. Vrouwelijke mensen met moordwapens. Dit heeft een hoog “Inglorious Bastards”-gehalte. We gaan Quentin Tarantino achterna.

Naar verluidt was Hitler zelf heel erg tegen.

Daar lijkt mij toch ook iets voor te zeggen.

Ik zou niet graag als soldaat een vrouw neerschieten en zien stuiptrekken met mijn kogel in het lijf…

(Misschien schuilt er toch iets waardevols in de traditionele maatschappelijke orde die zegde, vrouwen aan de haard en alleen mannen  naar het slagveld?)

Het is in dit verband bekend dat de geallieerde Amerikaanse en Engelse, Poolse, Franse en Belgische soldaten vaak vreselijk verbijsterd waren en door diepe wanhoop gingen als zij bij de lastige opmars en Bevrijding van Europa in 1944 vaststelden dat de Wehrmachtsoldaat die zij net hadden koud gemaakt… bij dichter benaderen bleek een kind van de Hitlerjugend te zijn…

 

 

Besluit

Oorlog… het fenomeen is misschien toch al meer dan absurd en wreed genoeg zonder schietende vrouwen?

Persoonlijk ben ik tegen kindsoldaten en ook tegen vrouwelijke frontsoldaten, zeker wanneer ingezet bij de Infanterie.

Bij de politie kunnen vrouwen uiteraard een goede rol vervullen; ook juist vanuit een aangeboren groter talent om niet vanuit macht neer te kijken op de burger, en om te luisteren en met vriendelijkheid veel te bereiken.

Tot slot zal niemand met recht ontkennen dat vrouwen in het leger de sfeer voor iedereen verbeteren.

 

 

Post Scriptum

Voor wie mij niet kent: ik heb als jager met de buks deelgenomen aan het afschotplan voor Roodwild en Zwartwild op de Koninklijke Jachten in de Ardennen. Met zes TIG kogels 7×64 schoot ik in Hertogenwald tijdens zestien Outings zes stukken grofwild.

 

Illustratie

“Airborne 44”, Integrale, deel 2 van Philippe Jarbinet, Casterman: een hoofdpersonage heeft net een kindsoldaat neergestoken en doet er alles aan hem alsnog te redden.

Poolse vrouwelijke soldaten.

Katrina Govorit, vrouwelijke hospik (medic) aan het front in WW II. Foto door Olga Lander.

Close up van Noorse vrouwelijke soldaat, gelegerd bij de Poolcirkel.

Katrina Govorit, Russian female medic on the front in WW II, Olga Lander

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!