België droomland voor politiekers
(& advocaten)
De Wever en Dewinter moeten van België houden. Ze mogen een kaarsje branden en hopen dat België nooit splitst. Job verzekerd! Lepe vossen toch!
België is in het bijzonder goed voor de politieke partijen NVA en Vlaams belang en enkele kleinere Waalse partijen. Men voert vooral campagne op basis van patriottisme en afbraak van het bestuur van het verleden (het laatste doen wel alle oppositiepartijen natuurlijk) . Hierdoor valt de rest van het partijprogramma minder op, mocht het al gekend zijn bij de mensen, niet iedereen heeft interesse in politiek. Zij die geen politieke interesse hebben zullen hun keuze maken op het gevoel in combinatie met beperkte kennis zoals rood staat voor links of socialisme, groen is goed voor de natuur , blauw is rechts en voor de economie, geel is voor Vlaanderen, CD&V Vlaanderen, traditie + kerk, PVDA: nog linkser…
Als we die analogie volgen moeten we het Vlaams Belang ook conservatief en de NVA neoliberaal noemen. Vlaams Belang staat ook voor een hard politiebeleid . Dewinter wil de moslims buiten en De Wever wil de socialisten buiten , voilà 2 Vlaamse partijen met een andere oplossing. Mochten beide voorwaarden ooit vervult geraken in hun Belgotopia dan is dat nog steeds geen garantie op een goed bestuur voor de volledige samenleving.
Bij een hypothetisch onafhankelijk Vlaanderen zou hun doelstellingen behaalt zijn. Zouden ze dan uit de politiek stappen? Ik denk het niet. Dan zouden we hun partijprogramma beoordelen voor wat het is. Namelijk niet geschikt voor iedere Vlaming. Vlaams blok zou dan vooral stemmen behouden voor mensen die gewoon racistisch zijn of andere proteststemmen. NVA zou dan volk verliezen aan de liberalen en LDD. Zonder het “Vlaams” zou een neoliberalistisch Nva krimpen,er is namelijk geen draagvlak in België , anders had LDD wel beter gescoord. Dus is het beter dat alles lekker onbestuurbaar blijft en dat men te pas en te onpas samenwerkingsakkoorden moet afsluiten om tot een overeenkomst te komen interfederaal of gewesten en gewesten onderling.
Er is ook geen meerderheid voor in België. Welke meerderheid zou je nodig hebben? Toch tenminste dezelfde als voor een grondwetswijziging dat is 2/3e paritair. Totaal onhaalbaar natuurlijk. Eenzijdig splitsen? Welke meerderheid heb je dan nodig aan Vlaamse zijde? 75%? Zelfs dat is er niet. De wever zij onlangs nog in een interview dat zijn partij de oplossing heeft maar dat er geen draagvlak voor is J Die weet heel goed dat België niet zal splitsen zoals het er nu uitziet. En extra postjes voor de politiek vriendjes daar kunnen ze toch moeilijk tegen zijn. Leep is hij zeker en hij kan het goed uitleggen. Toegegeven ’t is ook niet allemaal fout wat hij vertelt cijfermatig, ideologisch kan je wel discussiëren natuurlijk.
De beste positie voor de politiek komende decennia is in de oppositie, gezien er ondertussen veel onvrede moet zijn door de gevoerde politiek nu en in het verleden ( bij mij is dat toch zo ) en de verschillende politieke toch wel vreemde keuzes die gezamenlijk gemaakt worden.Die keuzes lijken toch vooral in het voordeel te zijn van de politiek en niet van de mensen in dit land. Onlangs was er nog die pensioendiscussie in de kamer. Werken tot 55 of tot 67 ’t is precies geen verschil. Ongelofelijk toch? Wat wel vaststaat is dat er keuzes zullen moeten gemaakt worden naar waar we voor kunnen betalen en wat we beter achterwege laten. De vergrijzing is al bezig in stijgende lijn en zal zijn piek bereiken in 2040 ofwel binnen 24 jaar . Doe maar op ’t gemak zou ik zeggen.Bijhorend een stijgende zorgkost, een stevige overheidsschuld met interesten, investeringen in de gevangenissen en justitie, complexe en dure overheidsstructuren die ook proportioneel gestegen zijn, nieuw instellingen die men daarbij creëert die ook een kostprijs hebben.geneeskundige zorg die gestegen is..
Anderzijds kun je door taakverdieping de zaken grondiger aanpakken akkoord. Maar dat gevoel heb ik nu toch niet. Eerder het gevoel dat we er aan vast zitten.
De beste politiek is de oppositie!
Toch blijven we positief ook al is er weinig reden toe.