De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

België: concurrentiekracht / Brandstofgebruik gewone wagen/ Olympisch dorp Vancouver
België, Olympische winterspelen, Concurrentiekracht, Brandstofgebruik, Spookstad -

België: concurrentiekracht / Brandstofgebruik gewone wagen/ Olympisch dorp Vancouver

vrijdag 10 september 2010 11:38
Spread the love

België zakt, buurlanden stijgen op jaarlijkse rangschikking concurrentiekracht

 

Een stroeve arbeidsmarkt – de moeilijkheid om iemand te ontslaan in periodes van economische laagconjunctuur-, een inefficiënte bureaucratie en te hoge en te complexe belastingen zijn de grootste moeilijkheden voor wie in België wil ondernemen. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Economisch Forum (WEF) waarin onze concurrentiekracht wordt vergeleken met die van andere landen.

België daalt van plaats 18 naar plaats 19 en moet het afleggen tegen al onze buurlanden en belangrijkste handelspartners: Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Met die landen moeten Belgische bedrijven dus vaak strijden om een contract binnen te halen en dan trekken we meestal aan het kortste eind. Volgens Karel Van Eetvelt van Unizo liggen de loonkosten in Duitsland 12,5% lager dan in België.

Het WEF wijst er op dat de politieke instabiliteit in ons land een vijfde rem op ondernemerschap is.

Zwitserland voert de rangschikking aan en ook de Scandinavische landen noteren ver boven België. ‘Het zijn geen superstaten die lid zijn van de G7, maar middelgrote, economisch goed uitgebouwde landen zoals het onze. (…) maar ze slagen er in veel beter te presteren in ongeveer alles wat een overheid doet: van infrastructuur aanleggen tot het financieel systeem gezond houden. En wat erger is: een land als Zwitserland vraagt voor die betere diensten ook nog eens minder geld aan zijn burgers. De belastingen liggen er lager’, concludeert Bart Haeck in De Tijd.

Bron : De Tijd / Express.be

________________________________________________________________

Brandstofverbruik gewone wagen zal komende 25 jaar nog met twee derde dalen

 

Hoewel zowat dagelijks zijn nakend overlijden wordt gemeld is de auto met verbrandingsmotor verre van dood. Volgens onderzoekers van de universiteit van Michigan zal het brandstofverbruik van dit type motoren de volgende 25 jaar nog eens met zowat tweederde verminderen en blijft de beste manier om de broeikas-uitstoot te reduceren het verder efficiënter maken van brandstofmotoren. Om dat te bereiken moeten we enkel de paardenkracht vervangen door breinkracht.

In een studie die wordt gepubliceerd door de Energy Foundation identificeert onderzoeker John DiCicco een aantal trends die er op wijzen dat autoproducenten vandaag steeds meer de nadruk gaan leggen op het comfort van wagens (internet, elektronica…) en minder op de kracht van de motor.

Maar indien wagens binnenin steeds intelligenter worden, moet die trend ook onder de motorkap worden doorgetrokken, vindt DiCicco. Kleinere motoren en lichtere wagens zullen de energie-efficiëntie doen toenemen. DiCicco berekende zo dat een wagen die 10% lichter wordt ook 6,5% minder brandstof verbruikt.

DiCicco voorspelt dat wanneer de auto-industrie in de toekomst nog lichtere materialen zoals magnesium en aluminiun gaat gebruiken wagens de komende 25 jaar elk jaar opnieuw 15 kilogram lichter kunnen worden. Uiteindelijk zal een brandstofmotor binnen een kwarteeuw gemiddeld nog 3 liter per 100 kilometer verbruiken.

Dat is goed nieuws omdat de introductie van  elektrische wagens zo beter gespreid kan worden over de komende decennia, maar het is tevens ook slecht nieuws omdat chauffeurs geneigd zullen zijn om langer voor een wagen met verbrandingsmotor te kiezen. (Foto: Osvaldo Gago)

Bron : Energy  Foundation / Express.be

________________________________________________________________

‘Olympisch dorp Vancouver lijkt een spookstad’

2 van elke drie appartementen in het Olympisch dorp van Vancouver staan leeg. Het Millenium complex in False Creek -waar de atleten tijdens de voorbije Winterspelen werden gelogeerd- kostte in totaal 1,2 miljard dollar en telt 1.108 appartementen. Maar het complex lijkt zes maanden na het einde van de O.S. meer op een spookstad, schrijft de lokale krant The Province.

Dat is vooral een probleem voor de stad Vancouver zelf, die 750 miljoen dollar in het megaproject investeerde. De appartementen zijn dan ook peperduur met verkoopprijzen tussen de 400.000 dollar en de 5 miljoen dollar per stuk.  Om mensen aan te trekken wil de stad nu een actie beginnen waarbij huurders gratis wasmachines en droogkasten krijgen.

Bron : the Province / Expresse.be

take down
the paywall
steun ons nu!